Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rat u Ukrajini: Pregovori završili, konzultacije prije drugog kruga

Pregovori ukrajinskog i ruskog izaslanstva u bjeloruskom gradu Gomelju završeni su kasno poslijepodne. Ukrajina traži trenutni prekid vatre i povlačenje trupa sa svog teritorija. I dok cijeli svijet čeka hoće li biti ikakvih pomaka, diljem Ukrajine već peti dan traju ratne operacije ruskih trupa koje pokušavaju osvojiti najveće ukrajinske gradove. Žestoke borbe vode se za glavni grad Kijev te Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini. Posebno dramatično je u obalnom gradu Marijupolju.

Ključni događaji:

➡️ Pregovori o prekidu vatre na bjeloruskoj granici između ruskih i ukrajinskih dužnosnika završili su u ponedjeljak poslijepodne.

➡️ Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da traži priznanje Krima kao ruskog teritorija, “denacifikaciju” ukrajinske vlade i “neutralan status” Ukrajine da bi okončao invaziju na Ukrajinu

➡️ Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost, unatoč mirovnim pregovorima koji traju između ruske i ukrajinske strane na bjeloruskoj granici.

➡️ Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, priopćila je ukrajinska vojska. 

➡️ Deseci ljudi ubijeni su u raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkiv u ponedjeljak ujutro.

➡️ Ruska vojska u ponedjeljak je objavila da civili mogu “slobodno” napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih koristi kao “živi štit”.

➡️ Ruska vojska zauzela je dva manja grada na jugoistoku Ukrajine u ponedjeljak, ali je naišla na žestok otpor drugdje.

➡️ Gradske vlasti u Kijevu pozvale su građane da ne izlaze iz svojih domova osim u slučaju prijeke potrebe.

➡️ NATO saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovksim naoružanjem, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

➡️ Pola milijuna izbjeglica stiglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje od početka ruske agresije na tu zemlju u četvrtak, a poginulo je preko sto civila, objavile su u ponedjeljak agencije UN-a.

➡️ Europska središnja banka (ESB) ocijenila

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: