Subota, 27 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rat u Ukrajini: Rusi upozoravaju Kijevljane da će gađati mete u gradu; Pogođen TV toranj u Kijevu

Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu, a napadi na ukrajinske gradove ne prestaju. Nastavljaju se žestoki ruski napadi na Harkiv, na istoku zemlje – drugi ukrajinski grad po veličini u kojemu obrana i dalje odolijeva udarima. Ruska vojska pred vratima je grada Hersona, na jugu zemlje. I Mariupolj je pod stalnom topničkom vatrom u kojoj su poginuli civili te je oštećena infrastruktura. Rusko napredovanje prema glavnom gradu Kijevu je slabo, ali ruske su snage sjeverno od grada pojačale uporabu topništva u gusto naseljenim urbanim područjima, što znatno povećava opasnost od civilnih žrtava. U podne je počela izvanredna plenarna sjednica Europskog parlamenta. Zastupnici s predsjednicima Vijeća i Komisije te šefom diplomacije EU-a raspravljaju o ruskoj invaziji, o čemu će donijeti i rezoluciju. Ukrajina je zatražila i ulazak u Europsku uniju. 

Ključni događaji:

➡️ Ruski konvoj duži od 60 km došao je do periferije Kijeva. Rusko ministarstvo obrane upozorilo je građane Kijeva da se sprema gađati određene mete u gradu.

➡️ U današnjem napadu na grad Harkiv na istoku zemlje poginulo je najmanje 10 ljudi.

➡️ Čelnik separatističke samoproglašene narodne republike u Donecku rekao je da njegove snage danas žele okružiti Marijupolj.

➡️ Informacije s terena govore da je Herson okružen ruskim snagama.

➡️ Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski videovezom se obratio eurozastupnicima pozvavši ih da dokažu da su uz Ukrajinu.

➡️ Od početka invazije najmanje 136 civila je ubijeno, uključujući 13 djece, objavio je OHCHR. Ukrajinska vojska tvrdi da je u prvih pet dana borbe poginulo 5710 ruskih vojnika.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: