Ponedjeljak, rujan 23Stranica o Hrvatski

RAVNATELJ PULE NA POVLAČENJE TRI NAGRADE S NACIONALNOG FILMSKOG FESTIVALA Vidačković: ‘Nemam ništa protiv. Mi imamo svoje Zlatne Arene’

Prije nekoliko dana Društvo hrvatskih filmskih redatelja objavilo je da se nagrada za životno djelo Fabijan Šovagović više neće dodjeljivati na Pula film festivalu “zbog nezadovoljavajućeg odnosa s festivalom”, nego u Vukovaru.

Njihov primjer slijedili su i osnivači nagrade Vedran Šamanović, koja se dodjeljuje za inovativan pristup u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, s obrazloženjem da nisu zadovoljni “programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala”.

Razumljivi razlozi

Iz Pule odlazi i Hrvatsko društvo filmskih kritičara, koje je odlučilo nagradu Oktavijan za dugometražni igrani film “izmjestiti kalendarski i lokacijski” i rekoncipirati svoje nagrade.

O slučajevima se oglasio i umjetnički ravnatelj Pule Zlatko Vidačković. “Nemam ništa protiv odluke DHFR-a da se nagrada Fabijan Šovagović više ne dodjeljuje u Puli, i drago mi je da ide baš u Vukovar. Pula je toj nagradi bila samo domaćin uručenja, nismo ni na koji način sudjelovali u nominacijama i odlučivanju”, rekao je Vidačković, pa detaljnije objasnio da Pulski filmski festival ima svoje statutom predviđene nagrade – Zlatnu Arenu za životno djelo koju jedno vrijeme nisu dodjeljivali jer je bilo više sličnih nagrada strukovnih udruga, kao i nagradu Marijan Rotar Javne ustanove PFF-a. “Bit će mi zadovoljstvo i čast da predložim za idući festival laureata naše vlastite, tradicionalne Zlatne Arene za životno djelo koju je prvi dobio Dušan Vukotić 1956. godine, a kasnije i Boris Dvornik, Krešo Golik, Branko Bauer, Vatroslav Mimica i dr. Što se tiče nagrade Vedran Šamanović, već sam ranije predlagao Festivalskom vijeću da se ona ne dodjeljuje u Puli prvenstveno zato što je to godišnja nagrada koja uključuje i kategorije koje su kod nas nenatjecateljske (kratki igrani, dugi dokumentarni) ili ih uopće nemamo (eksperimentalni, animirani), a u kategoriji dugometražnog igranog filma kolidira sa Zlatnim Arenama. Po pitanju nagrade Oktavijan posve razumijem razloge koje je navelo Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a to je da se svim članovima HDFK, uključujući one koji ne dolaze u Pulu, omogući da krajem godine sudjeluju u glasanju za Oktavijana za dugometražni igrani film”, rekao je.

U skladu s nastojanjima

Festival će, kaže, provesti anketu među hrvatskim novinarima akreditiranim na Festivalu i zamoliti ih da ocjene sve hrvatske filmove i koprodukcije te će rezultate ankete objaviti na završnoj konferenciji za novinare. “Takva anketa provodila se u Puli još na prvom festivalu 1954. godine i starija je od Zlatnih Arena uvedenih 1955. Zaključno, podržavam sve tri odluke i želim im puno sreće sa novim domaćinima, a Pulski festival ide dalje sa svojim vlastitim nagradama starim šest i pol desetljeća – Zlatnim Arenama koje će se dodjeljivati pred auditorijem od 5000 ljudi na najdugovječnijem i najposjećenijem festivalu nacionalnog filma na svijetu”, zaključio je Vidačković.

Reagirala je i ravnateljica Pule Gordana Restović: “Festival je osmišljen na način da na najsvečaniji način prikažu ostvarenja hrvatske kinematografije i nagradi najbolje. Sve ostalo nisu festivalske nagrade i njihov izostanak ne narušava integritet festivala. Štoviše, to je u skladu stalnih nastojanja Festivalskog vijeća o smanjenja broja nagrada. Uostalom imamo više od 60 filmska festivala u Hrvatskoj i stvarno nema potreba da sve bude u Puli, festivalu koji ima svoju koncepciju, izbornika i svoje ocjenjivačke sudove, svidjelo se to nekima ili ne.”

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: