Srijeda, 30 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

RAZGOVARALI SMO S NOVOM PREDVODNICOM ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA ‘Moje sestre su kao vojska, a da bih ih vodila, prošla sam 4680 sati treninga’

Bilo joj je samo 13 godina kad je prvi puta vidjela nastup Zagrebačkih mažoretkinja.

Oduševile su je prekrasne, plave uniforme, vješti plesni pokreti, bacanje štapa… Odlučila se i sama okušati. Te se 2009. godine upisala, već 2012. upala je u elitni 1A seniorski sustav i počela se natjecati. S mažoretkinjama je obišla čitav svijet, nastupe više ne broji ni u stotinama, a u ponedjeljak joj je pripala najveća moguća čast.

Od 620 djevojaka Iva Jerković postala je nova predvodnica Zagrebačkih mažoretkinja. Na tajnoj ceremoniji inicijacije u Starogradskoj vijećnici, kojoj smije nazočiti samo 30 najelitnijih pripadnica sastava, Ivi su predani ključevi grada i poseban prsten od bijelog srebra kakav nose samo predvodnice.

Zagreb, 210120. Koranska 2. Iva Jerkovic, buduca fizioterapeutkinja i nova predvodnica Zagrebackih mazoretkinja. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Darko Tomas / CROPIX

 

Što je cafnšrajt

Dobila je i posebnu uniformu, s po četiri zvijezde na svakom ramenu, najviši čin u sastavu. Pritom su Zagrepčani imali priliku vidjeti posebni, noćni defile mažoretkinja, obasjan svjetlošću baklji koje su djevojke nosile ispraćajući Ivu do Vijećnice na ceremoniju inicijacije. Procedura zvana “cafnšrajt” inspirirana je starom zagrebačkom tradicijom, po kojoj su vojnici hodali gradom s bakljama kako bi obilježili postavljanje novog zapovjednika. Nikad se ne mijenja, a služi i učvršćivanju zajedništva u timu.

Prvo sve mažoretkinje pale baklje na baklju prve predvodnice, na čelu kolone su ključevi grada Zagreba, koje čuvaju Zagrebačke mažoretkinje, iza njih zastave Zagreba, a potom baklje. Mažoretkinje pred Skupštinom na bakljama pale svijeće, baklje gase, prisežu na zagrebačku zastavu i sjedaju na svoja mjesta te se gase svjetla, a svi osim seniorki moraju napustiti prostoriju.

Ostatak inicijacije je tajan i znaju ga samo mažoretkinje Seniorskog 1A sastava.

Dan poslije Iva još sređuje dojmove. Kaže kako je vrlo emotivno dočekala

Izvor vijesti

Slični postovi: