Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Razorni požari na zapadu SAD-a

Autor: HRT/Hina

18. 09. 2020.   prije 2 sata

Na zapadu SAD-a vatrogasci se i dalje bore s razornim požarom. Senator Oregona kazao je da ondje pojedini dijelovi podsjećaju na bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. 

Požari su spalili oko 1,3 milijuna hektara u Kaliforniji od sredine kolovoza i još 647.500 hektara u državama Oregonu i Washingtonu od Praznika rada 7. rujna. Izazvali su veliku štetu u nekim manjim gradovima, uništivši tisuće domova i usmrtivši barem 34 osobe.

Uprava za šumarstvo Oregona izvijestila je da 6500 vatrogasaca iz te savezne države i drugih mjesta u SAD-u i Kanadi radi na zaustavljanju požara, uz druge pripadnike vladine agencije za izvanredne slučajeve te mještane. Kalifornijska uprava za šumarstvo i zaštitu od požara objavila je da se više od 17.400 vatrogasaca bori s 26 požara u najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi.

Oregonski senator Jeff Merkley je iz prve ruke svjedočio o razmjerima katastrofe, posjećujući izbjegličke centre i gradove spaljene do temelja u vožnji dugoj gotovo 1000 kilometara po cestama svoje savezne države.

– Ta 964 kilometra nijednom nisam izišao iz dima. Sjećam se požara u prošlosti i tada bih bio u dimu 20 ili 30 minuta i to bi bio veliki požar. Ovo je apokaliptično. Vidjeti gradove spaljene do zemlje, izgledaju kao gradovi pogođeni zapaljivim bombama za vrijeme Drugog svjetskog rata, kazao je za CNN. 

Dim i čađa zaklonili su nebo nad zapadnom obalom, no neka su područja u četvrtak bila bistrija nego što su to bila danima. U Oregonu je potvrđeno osam smrtnih slučajeva,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: