Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Reformisti napuštaju vladajuću većinu

Odradit će u petak posljednje glasovanje kao dio parlamentarne većine, a zatim prelaze u oporbu. Reformisti Radimira Čačića napuštaju vladajuću koaliciju – ponajprije zbog neispunjavanja dogovora o željezničkom projektu Sjever. U HDZ-u kažu da je saborska većina sa 76 ruku i dalje stabilna.

Šef Reformista, u društvu ministra Paladine, posljednji je put ušao na sastanak vladajuće većine.

– Očekujem da, bez obzira što mi izlazimo iz vladajuće većine, da naši dogovori koji su bili pretpostavka za ulazak se realiziraju jer ne bih htio da si zatvaramo vrata sutra, rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista.

Nakon glasovanja u petak, saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević iz vladajućih će prijeći u oporbene redove – pa će se većina sa 77 smanjiti na 76 ruku.

Premijer ističe – koalicija je i bez Reformista stabilna i čvrsta.

– Gospodin Čačić, koji nas je počastio samoborskim kremšnitama koje su bile izvanredne, gdje smo ugodno i fino porazgovarali. On, očito, i njegovi kolege Reformisti imaju svoju optiku daljenjg političkog pozicioniranja. Svi drugi su čvrsto uz vladu. Mi smo i prošli mandat odradili sa 76 ruku, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Odnosima vladajućih s Reformistima ovdje, čini se, nije kraj.

– Gospodin Čačić iščekuje, odnosno, iskazuje očekivanje korektnog odnosa. Otvoren je za suradnju s pozicijom na raznim projektima, istaknuo je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

– Ono što je najvažnije, da svi ostali su članovi vladajuće većine stabilni i da ostajemo podržavati Vladu. Najmanje što nam sada treba su neke nestabilnosti, dodao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

No, pitanje je sada ima li među oporbenim zastupnicima onih koji žele u vladajuće redove.

– Nitko mi nije ništa nudio i, ponovit ću, moj status hoću li ja biti u oporbi ili većini nije vezan uz gospodina Čačića, rekao je Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik.