Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

‘REKAO JE DA NE MOŽE SJEDITI SKRŠTENIH RUKU I DA MORA NAĆI KĆER’ Razgovarali smo s azilantima koji su se u Porinu družili s odbjeglim Sirijcem

Sirijac Wadie Ghazi Sineid (43), koji je nakon priče da ga je policija na plitvičkom području razdvojila od kćeri Allse (5) u Hrvatskoj dobio priliku zatražiti azil, udaljio se iz Prihvatilišta za strance u zagrebačkom Porinu te mu se od četvrtka gubi svaki trag.

Tko je doista Wadie Ghazi, je li Allsa njegova kćerka i gdje se nalazi ta djevojčica? – tri su ključna u moru neodgovorenih pitanja u ovom slučaju. Činjenice su da je azil zatražio i u Crnoj Gori te u Bosni Hercegovini, ali ga nije dočekao jer je te zemlje u međuvremenu napustio, a ni tada djevojčica nije bila uz njega.

“Allsa nije bila s njim”

No, ona nije izmišljena, informacije koje se mogu provjeriti po društvenim mrežama poklapaju se s onim što je objavljeno u obliku njezinih osobnih podataka u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, da je rođena u Beirutu u Libanonu, kao i da ima veze sa Sirijom. Sirijski migrant imao je njezinu putovnicu, a uza vjerojatno i putovnicu njezina oca, no pitanje je je li on taj čovjek.

Potvrđeno nam je da je azil tražio s tom putovnicom i BiH i Crnoj Gori. Iz Federalne uprave policije BiH rekli su da su ga 30. kolovoza priveli pripadnici MUP-a Republike Srpske u prostorije Terenskog centra Istočno Sarajevo, i to zajedno s još 19 stranih državljana.

“Među 19 osoba bio je i Wadie Ghazi, državljanin Sirije, koji je imao putnu ispravu te mu je izdana potvrda o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil. No, s njim nije bila Allsa Ghazi, niti je evidentirana kao lice koje je iskazalo namjeru za azil”, potvrdila nam je policija susjedne države.

Iz Sarajeva je došao u Bihać, a zatim u Veliku Kladušu. Tvrdio je da su ga na plitvičkom području priveli hrvatski policajci, a zatim ga prevezli na granicu s velikokladuškim područjem i deportirali. Priča je to koja može držati vodu jer je takav obrazac kojim se u postupanju s migrantima rukovode policajci, osobito zato što se s rutom koju je prezentirao poklapaju koordinate koje je objavio, unatoč policijskom tumačenju da one odgovaraju gospićkom području.

Bez slika obitelji

Sirijski migrant morao je biti vrlo dobro upoznat s činjenicom da će se, ne bude li ga duže od 48 sati u Prihvatilištu, smatrati da je odustao od međunarodne zaštite. Tražitelji azila u sobama moraju biti od 23 sata do 6 ujutro, osim onih koji su u radnoj obvezi, a popis tih osoba postoji. Zaštitari navečer obilaze sobe i evidentiraju jesu li svi tražitelji koji trebaju biti u sobama u njima. Trenutno je u bivšem hotelu HŽ-a 300-tinjak tražitelja azila. I dok većina tražitelja iz Pakistana, Irana i Afganistana nema osobne dokumente, čak 90 posto Sirijaca koji zatraže azil ima vjerodostojne osobne isprave.

– Nije bio razgovorljiv. U srijedu nam je ponovio da ne može sjediti prekriženih ruku, da mora naći kćer. Bilo nam je čudno kako nema drugih njenih slika, na kojoj su oboje ili cijela obitelj. I njegov naglasak odudarao je od našeg, možda jer je živio i u drugim zemljama – rekla je jedna od tražitelja azila iz Sirije. U tijeku su provjere preko Interpola o vjerodostojnosti njegove putovnice, kao i identiteta.

Nemam informaciju o bijegu preko granice

– Nemam informaciju da je pobjegao preko granice, no činjenica je da se nije prijavio u Porin gdje je smješten. Znate da tražitelji međunarodne pomoći imaju punu slobodu kretanja, a policija je od prvog dana pristupila vrlo odgovorno glede traženja evenutalno nestale djevojčice. Sve do čega smo došli nije potvrdilo ništa od onoga što je bilo plasirano, ali to nas nije omelo. Naravno, sada imamo novu situaciju, vidjet ćemo hoće li se gospodin pojaviti danas ili sutra jer bi bilo neobično, ako traži svoje dijete u Hrvatskoj, da ne surađuje s hrvatskim organima koji mu tu mogu pomoći – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. (M. Boltižar)

 
Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: