Četvrtak, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rekordan broj novozaraženih, pritisak na bolnice se smanjuje

Iz dana u dan imamo rekordne brojeve novozaraženih, ali za sada, na to gledamo s manjom zabrinutošću nego u dosadašnjim valovima epidemije. PCR testom potvrđeno je više od 11.343 novooboljelih, uz udio pozitivnih od čak 51%. Brzim antigenskim testom otkriveno je još 6146 pozitivnih pa tako danas imamo 17.479 Novih slučajeva zaraze. Trenutačno je u zemlji 59.193 oboljelih od COVID-a. ovida. No, najvažnije da se i dalje smanjuje pritisak na bolnice. 

Na hospitalizaciji su trenutačno 1792 pacijenta, od kojih je na respiratoru njih 195. Manje od dvjesto oboljelih na respiratoru posljednji smo put imali 3. studenoga prošle godine. S današnje 43 preminule osobe broj žrtava epidemije u nas dosegnuo je 13.300

Iako ćemo odgovor na pitanje je li omikron početak kraja pandemije još morati pričekati, sve je jasnije da zaraženi njime imaju znatno blaže simptome, ali je i dalje vrlo opasan za starije i necijepljene. Upravo zbog niske procjepljenosti, u Hrvatskoj se još ne razmišlja o ukidanju mjera.

Broj novozaraženih sve je veći, no nije i broj cijepljenih. U Splitsko-dalmatinskoj županiji među testiranima je više od 60% pozitivnih.

– Mi se i dalje ponašamo, čini mi se, kao da se ništa ne događa. Ne cijepimo se, u nas je vrlo niska procijepljenost, vidimo i po drugim zemljama da su uistinu visoke brojke, međutim oni imaju puno manje hospitalizacija pa i dijelovi Hrvatske koji su bolje procijepljeni imaju manji broj hospitaliziranih nego u našoj županiji, izjavila je ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Ipak, i cijepljenima i onima koji su bolest preboljeli epidemiolozi poručuju da poštuju mjere.

– Omikron izmiče svim zaštitama, imat ćete možda blažu kliničku sliku, ali imamo pozitivne i cijepljene s tri doze i preboljele i cijepljene. Imaju simptome prehlade, velika većina, istaknula je oditeljica Službe za epidemiologiju ZJZ-a Karlovačke županije Renata Hlaj, dr. med.

I ministar zdravstva naglašava značaj cijepljenja.

– Vrlo visoka

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: