Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rekordna inflacija – cijene divljaju, građani ogorčeni

Inflacija je u lipnju u Hrvatskoj dosegnula 12,1%, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku vodi taj podatak. Time se nastavlja ubrzani rast cijena koji je počeo u lipnju prošle godine, kada je inflacija iznosila 2%. Do kraja prošle godine dosegnula je 5,5%, a onda je, s početkom ruske agresije na Ukrajinu i energetske krize, rast cijena eskalirao. U ožujku je inflacija iznosila 7,3%, travnju 9,4%, svibnju 10,8% i sada u lipnju već 12,1%, što je ponajprije posljedica rasta cijena goriva i hrane.

U odnosu na lipanj prošle godine najviše su, za 20,3%, narasle cijene prijevoza, a hrana i bezalkoholna pića skuplji su 16,9%.

Cijene divljaju, tvrde ogorčeni građani koji sa skromnim mirovinama i plaćama jedva preživljavaju.

Glavni okidači inflacije su cijene energenata i hrane, no znatno su poskupjele i usluge, posebice turističke, tvrde analitičari.

– Dobavljači usluga i proizvođači roba ugrađuju buduću inflaciju u cijene to vidimo na Jadranskoj obali, dakle velika potražnja za turističkim uslugama u Hrvatskoj je dovela do ekplozije cijena. I cijene su od 2019 zapravo dvostruke, istaknuo je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Novi ministar svjestan je vrtoglave inflacije i očekivanja vezanih za Vladine potpore.

– Mogu potvrditi da ću se osobno zalagati da pakete mjera usmjerimo na one najugroženije, da se ne radi o horizontalnim potporama ako govorimo o energetici da svi građani dobiju vaučere nego da ipak oni sa najnižim dohotcima dobiju najaveću korist od tih mjera, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Oporba je po običaju kritična prema Vladinim potezima i nudi svoja rješenja.

– Od pitanja povećanja mirovina, novog energetskog dodatka, od pitanja subvencija za električnu energiju poduzetnicima pa do toga da želimo razgovarati o nekim mjerama za budućnost kao što je energetska tranzicija, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– Nama se inflacija događa zbog “lockdowna” u Europi i tiskanja novca,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: