Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Renato Matić: Zašto se to meni ipak ne bi trebalo dogoditi

Rasjed zvan virus

Takve su podjele u društvu posve uobičajene, kaže Renato Matić, prof. dr. sc. sociologije. I nije da im nismo svjedočili i ranije.

   • Jedna od specifičnosti našeg, ali i većine demokratski ‘nerazvijenih’ društava su ideološke podjele, pa su i sami prosvjedi i različiti oblici sukoba, češće potaknuti tim, nego recimo socijalnim pitanjima. Pa ako danas više nisu u igri ‘partizani’ i ‘ustaše’, na potpuno se istoj, razini predrasuda i nepostojanja kritičkog mišljenja, otvorio novi ‘rasjed’, s ‘virusom’ kao kriterijem podjele. Takve i slične teme, naravno, ništa korisno ne proizvode za društvo, ali zato uvijek iznova mobiliziraju snažnu emocionalnu energiju, koja se, ako ne postoje zajednički prihvatljive strategije i jasni ciljevi, može vrlo lako pretvoriti u dugoročni sukob.

Polarizacija nije samo na našem području i ne obuhvaća samo rasprave oko sloboda i prava na izbor. Ona je puno dublja. Na svjetskoj razini, primjerice, bogatije zemlje mogu plaćati lockdowne i usporavati virus, imaju i nižu stopu smrtnosti jer imaju bolji zdravstveni sustav, siromašnije zemlje, vidjeli smo na primjeru Indije, nemaju taj luksuz.

Iz humanističke perspektive, govori Matić, nedvojbeno je da se kao i inače, a i u nizu iznenadnijih globalnih promjena do sada, pogledi na istu stvarnost, od strane bogatih i siromašnih potpuno razlikuju. Naravno, uvijek na štetu siromašnih. Ovdje se također događa i još nešto zanimljivo, premda također uobičajeno, to da ljudi najčešće svoje probleme ne gledaju iz neke zajedničke ljudske osnove, već isključivo iz ‘svojih cipela’. Očito je da zabrinutost i tzv. ‘krizno upravljanje’ vlada svugdje, jer moguće probleme i ekonomske gubitke, oni bogati, doživljavaju također vrlo dramatično, neovisno o tome, što nije izvjesno da će se, poput mnogih drugih naći na samom rubu egzistenicje. Također, ne treba zaboraviti da sam ‘virus’ nimalo ne respektira činjenicu nečijeg bogatstva ili siromaštva, već sa jednako teškim, pa i kobnim

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: