Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rezultati istrage: U letjelici je bila aviobomba, nakon udara došlo do eksplozije

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je rezultate dosad obavljenih izvida u vezi s padom bespilotne letjelice, koja se prije više od mjesec dana srušila u Zagrebu. Dosad je objavljen niz različitih informacija što je često izazivalo polemike u političkom vrhu, između predsjednika s jedne te premijera i ministra obrane s druge strane. Evo pojedinosti.

Nakon više od mjesec dana stigli su rezultati dosadašnjih izvida. Potvrđeno je – vojna sovjetska bespilotna letjelica bila je naoružana.

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvo za potporu OS RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci avio-bombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio avio-bombe.

Iz Centra za forenzična isptivanja kažu kako u njoj nema tragova vojnih eksploziva.

– Nedvojbeno je da je prilikom pada letjelice nakon njezinog udara o tlo došlo do eksplozije uslijed aktiviranja improviziranog eksplozivnog sredstva koje je sačinjavalo tijelo aviobombe s upaljačem 350 F i eksplozivne tvari koja ne pripada skupini tradicionalnih vojnih niti privrednih eksploziva, rekla je Ivana Bačić, glavni vještak za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić”.

Uzrok pada letjelice je u narušenoj mehaničkoj vezi između nje i padobrana.

– Povjerenstvo je zaključilo da je uzrok pada narušen slijed automatskog slijetanja u dijelu kod aktiviranja glavnog padobrana, rekao je brigadir Mario Počinok, glavni vojni zrakoplovni istražitelj, čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

Događaj je kvalificiran kao teško kazneno djelo. Okolnosti pada, ali i tko je lansirao letjelicu još se istražuje.

– Mogu reći ono što piše u mišljenju vještaka – da jesu postojale između ostalog žuta i plava boja. Na osnovu toga ne možemo donositi nikakve konkretne zaključke, ta pitanja jesu vezana uz ovaj dio izvida koji još uvijek traje, a koji se tiče porijekla letjelice, rekao je Jurica

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: