Petak, 1 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

RIJETKA OLUJA POPUT URAGANA OVOG VIKENDA STIŽE U EUROPU Očekuju se valovi viši od 11 metara, bit će poplava, a vjetar će puhati brzinom do 100 km/h

U Grčkoj i Turskoj se pripremaju na rijetku i snažnu oluju, poput uragana, koja bi ovog vikenda trebala prohujati Mediteranskim područjem južne Europe.

Takvu oluju često nazivaju ‘Medicane’ (Mediteran+uragan (hurricane) ), a takva oluja ima značajke slične uraganima i tajfunima. Prema studiji objavljenoj 2011. godine, godišnje se dogode samo jedna do dvije takve oluje. Te snažne oluje obično se događaju tijekom rujna ili listopada, kada su temperature površine mora na Mediteranu još dosta tople, iako se mogu pojaviti u bilo koje doba godine, javlja CNN.

Trenutna oluja nazvana Zorba tijekom proteklih nekoliko dana preplavila je Tunis i Libiju, a zatim je krenula prema sjeveru Europe preko Mediterana. Nad morem će ova oluja vjerojatno dobiti tropske značajke kakve obično imaju uragani, poput jakih vjetrova, pa čak i oka oluje u svom središtu.

 

Agencija ANA prenosi da je na meteorološkom servisu meteo.gr navedeno se da se na moru između Peloponeza i otoka Kreta očekuju valovi viši od 11 metara, a očekuju se i udari vjetra brzine do 100 kilometara na sat.

 

Područje koje je pod najvećom prijetnjom su jonski otoci na zapadnoj obali Grčke, gdje je tamošnji meteorološki ured izdao ozbiljno upozorenje. Očekuje se da će se oluja polako kretati prema otoku Kreti i jugu Grčke u subotu, a zatim će ubrzati i u nedjelju krenuti prema zapadu Turske.

Na Kreti i drugim južnim otocima Grčke moglo bi pasti 100-150 milimetara kiše, što bi moglo uzrokovati iznenadne poplave. Gradovi poput Izmira u Turskoj i Kalamate u Grčkoj vjerojatno će se nositi sa 50-60 milimetara kiše. To je razlog za zabrinutost i na Egejskim otocima, uključujući i otok Lezbos, gdje se trenutno nalazi tisuće izbjeglica iz Sirije i Iraka u izbjegličkim kampovima u kojima vladaju velike gužve. Pod prijetnjom je i obalno područje istočno od Atene, koje je nedavno pogođeno velikim požarima u kojima je poginulo 99 osoba.

Tijekom posljednja dva dana nisu mogli voziti ni trajekti i brodovi koji povezuju Atenu s otocima, no sada je promet uglavnom nastavljen. Zbog jakih su vjetrova prizemljeni i brojni letovi.

Škole u Ateni su i danas bile zatvorene zbog mjera predostrožnosti, nakon što je jak vjetar u nekim područjima Atene srušio vodove, a srušeno drvo je uništilo krov jedne škole u zapadnom dijelu grada.

Službe će biti u pripravnosti tijekom cijelog vikenda, a građanima se savjetuje da budu oprezni te da izbjegavaju putovanja.

Ipak, ‘Medicane’ će se vjerojatno zadržavati u višim sferama pa se ne bi trebala zadržavati u jugoistočnoj Europi, što će ograničiti poplave koje bi ova oluja mogla prouzročiti.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: