Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

ROĐENE PRVE GENETSKI MODIFICIRANE BEBE? Znanstvenik tvrdi: ‘Otporne su na HIV, koleru i velike boginje’

Jesu li kineski znanstvenici kreirali “genetski modificirane bebe”? Agencija Associated Press (AP) objavila je danas da je kineski znanstvenik He Jiankui sa Southern University of Science and Technology u Shenzhenu koristio metodu CRISPR-Cas 9 kako bi modificirao embrije nastale medicinski potpomognutom oplodnjom kako bi eliminirao gen CCR5 s ciljem da bebe budu otporne na HIV infekciju, koleru i velike boginje. Prema AP-u ovaj su mjesec rođena i prva “CRISPR djeca”: dvije blizanke.

He Jiankui je, navodno, tu vijest objavio na jednoj konferenciji u Hong Kongu posvećenoj metodi CRISPR, no nema potvrde njegovih riječi iz neovisnih izvora niti je to i objavljeno u nekom znanstvenom časopisu. Mnogi poznati svjetski znanstvenici osudili su rad kineskog znanstvenika kao opasan jer je oko metode CRISPR-Cas 9 još mnogo nepoznanica.

CRISPR-Cas 9 jest metoda koja omogućava ciljano modificiranje ili zamjenu jednog ili više gena. Ova tehnologija znanstvenicima omogućava da na točno određenom mjestu u DNK izrežu neki dio, neki neispravan gen, i eventualno ga zamjene drugim, ispravnim ili korisnim.

Prednost tehnologije je njezina relativna jednostavnost, visoka preciznost i učinkovitost pa je primjenu već našla ne samo u razvoju novih terapija, uključujući i liječenje raznih vrsta tumora, nego i u poljoprivredi te biotehnologiji. Metoda je već korištena u modifikaciji defektnih gena na embrijima.

Prvi su to 2015. godine učinili kineski znanstvenici sa Sveučilišta Guangzhou. Prošloga ljeta dr. Shoukhrat Mitalipov i njegovi suradnici s Oregonskog zdravstvenog i znanstvenog sveučilišta u Portlandu pomoći CRISPR-a su genetski modificirali embrije tako da su popravili defekt na genu MYBPC3 koji dovodi do hipertrofične kardiomiopatije, vodećeg uzroka iznenadne smrti mladih sportaša. Također, prošle jeseni tim britanske znanstvenice dr. Kathy Niakan iz Instituta Francis Crick u Londonu koristio je tu metodu za ciljano mijenjanje DNK embrija prvih sedam dana nakon oplodnje kako bi proučila ulogu ključnih gena u ranom stadiju razvoja ploda.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: