Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rohani za govornicom UN-a optužio Trumpa za “gospodarski terorizam”

Iranski predsjednik Hasan Rohani osudio je u utorak, u svom obraćanju za govornicom UN-a, američku politiku prema Iranu za koju je kazao da pokretanjem gospodarskog rata želi srušiti sadašnju iransku vlast ocijenivši da je američki pristup osuđen na propast. 

Rohani je ustvrdio da Sjedinjene Države vode “gospodarski rat” protiv Irana namećući jednostrane sankcije, koje su bile ukinute multilateralnim sporazumom s tom zemljom, postignutim 2015., na temelju kojega se Teheran obvezao zaustaviti razvoj svog nuklearnog programa.

“Paradoksalno je da Sjedinjene Države ne skrivaju svoj plan za rušenje iranske vlade, čak i dok pozivaju na pregovore”, rekao je Rohani ustvrdivši da je američka politika prema Iranu pogrešna od samog početka te da je pristup, koji podrazumijeva neprihvaćanje volje iranskog naroda koja je više puta izražena na izborima, osuđen na propast.

Iranski predsjednik ustvrdio je da “gospodarski rat koji je SAD poveo pod krinkom novih sankcija ne pogađa samo iranski narod već ima štetne posljedice i za narode drugih zemalja, a taj je rat izazvao i ozbiljan poremećaj u međunarodnoj trgovini”.

“Ono što Iran kaže jasno je: ne ratu, ne sankcijama, ne prijetnjama, ne bulingu; samo ponašanje sukladno zakonu i ispunjavanje obveza”, kazao je iranski predsjednik.

Rohani se, međutim, u svom obraćanju, nije libio ni uvreda na račun američkog predsjednika za kojeg je ustvrdio da pati od “intelektualne slabosti”.

Trump je nešto ranije u svom govoru napao iransko vodstvo za koje je ustvrdio da je “korumpirana diktatura” te da njegovo djelovanje i potpora militantnim skupinama u Libiji, Siriji, i Jemenu potiču nestabilnost na Bliskom istoku. “Iransko vodstvo sije kaos, smrt i destrukciju”, kazao je Trump optuživši Iran da ne poštuje svoje susjede niti granice suverenih zemalja.

Rohani je u svom govoru oštro uzvratio američkom predsjedniku. “Suprotstavljati se multilateralizmu nije znak snage. Prije će biti da je to simptom intelektualne slabosti, ona odaje nesposobnost razumijevanja kompleksnog i međusobno povezanog svijeta”, kazao je iranski predsjednik.

“Kako možemo početi pregovore s administracijom koja se tako loše ponaša”, dodao je Rohani istaknuvši da se jedini mogući pregovori moraju voditi u UN-u i to na temelju sporazuma koji je “Washington pocijepao”. 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: