Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Roić za Dnevnik HTV-a: Djevojčica u izuzetno teškom zdravstvenom stanju

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao je u Dnevniku HTV-a da bi i on i cijeli tim intenzivista voljeli više od ičega bolje vijesti o dvoipolgodišnjoj djevojčici koja je u teškom stanju dovedena u bolnicu u Klaićevoj ulici. 

– Djevojčica je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju. Vitalno je ugrožena, na mehaničkoj ventilaciji uz pasku intenzivista i sve mjere, dijagnostike i terapije koje medicina poznaje i koje se mogu poduzeti u takvim situacijama, rekao je u Dnevniku HTV-a Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Na pitanje kakve su prognoze, odgovorio je da su nezahvalne, ali da je već od prijma 31. ožujka zdravstveno stanje djeteta iznimno teško, pa se bez objektivnih medicinskih kriterija ne usuđuje prognozirati.

Godišnje je nekoliko slučajeva da bi se moglo raditi i o drugoj vrsti ozljeda te se takve situacije moraju prijaviti  policiji, ali ovo je vrlo ekstreman slučaj, kazao je.

U 2020. broj slučajeva kršenja prava djeteta, odnosno fizičkog zlostavljanja djece, u odnosu na godinu prije porastao je za čak 44 %, prema podacima MUP-a.

Roditelji su djelomično priznali krivnju za teške ozljede svoje dvoipolgodišnje kćeri koja je i dalje u kritičnom stanju. Zbog tog slučaja, kojim se mjerodavni centar za socijalnu skrb bavi već treću godinu, smijenjen je njegov ravnatelj. A to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno i ostavljeno kod bioloških roditelja, usprkos službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Određen im je istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Aktivno su se branili od brojnih optužbi.

– Za prvookrivljenu pet kaznenih djela, povreda djetetovih prava, i nanošenje osobito teške tjelesne ozljede, a u odnosu na drugookrivljenika su četiri djela povrede djetetovih prava, rekla je Mirela

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: