Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Rusija napada istok, Orban razgovarao s Putinom o prekidu vatre

Dok Zapad uvodi nove sankcije, a Ukrajina istražuje tisuće ratnih zločina, Rusija napada istok te zemlje. Kako se ruske snage povlače i sele ofenzivu na istok Ukrajine, iz sve više gradova stižu potresna svjedočanstva i dokazi o strašnim zločinima i ubojstvima civila. Ukrajina je već otvorila istragu o 4500 ratnih zločina zbog kojih Zapad Rusiji uvodi nove sankcije od oko 9 milijardi eura. 

● Na jugu Ukrajine, u Mariupolju 160.000 civila i dalje čeka spas u neljudskim uvjetima. Nastavljaju se teške borbe i zračni napadi. Stotine stanovnika Karamatorska pokušavaju iz grada pobjeći vlakom, ali oštećene su željezničke pruge. 

● Rusija optužuje ukrajinske snage za pokušaj napada na graničnu stražu u ruskoj regiji Kursk.

● Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je dugo telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zamolio ga da odmah proglasi prekid vatre u Ukrajini.

● Potaknuta strahotama s terena, Europska unija Rusiji planira uvesti novi paket sankcija. Na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti, Kina, inače blizak ruski saveznik, zauzela je neutralno stajalište.

● U Bruxellesu danas počinje dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a. Ključna tema bit će kako pomoći Ukrajini.

Pogledajte prilog Tamare Marković o događanjima u Ukrajini. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

Razvoj događaja pratite uživo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: