Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rusija tvrdi da je SAD izravno uključen u rat u Ukrajini

Rusija je u utorak objavila da su Sjedinjene Države, najveća svjetska vojna sila, izravno uključene u sukob u Ukrajini jer su američki špijuni odobravali i koordinirali ukrajinske raketne napade na ruske snage.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., kada su mnogi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Rusko ministarstvo obrane, na čelu s bliskim saveznikom predsjednika Vladimira Putina, objavilo je da je zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, Vadim Skibitski listu Telegraph priznao da Washington koordinira raketne napade HIMARS.

– Sve ovo nedvojbeno dokazuje da je Washington, suprotno tvrdnjama Bijele kuće i Pentagona, izravno uključen u sukob u Ukrajini, priopćilo je ministarstvo obrane.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako želi da Ukrajina porazi Rusiju te je Kijevu isporučio oružje vrijedno milijarde dolara, no američki dužnosnici ne žele izravan sukob između američkih i ruskih vojnika.

Rusija tvrdi da je za raketne napade na civilne ciljeve u područjima pod kontrolom snaga koje podupire Rusija u istočnoj Ukrajini odgovorna Bidenova administracija.

– Bidenova administracija izravno je odgovorna za sve raketne napade na stambena područja i civilnu infrastrukturu u naseljenim područjima Donbasa i drugih regija, koje je odobrio Kijev, a rezultirali su smrću velikog broja civila, priopćilo je ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: