Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rusija: Ukrajina je pucala iz minobacača na graničnu postaju u Brjansku

Ruske snage spremaju se na odlučujuće bitke na istoku Ukrajine. 

Ključni događaji:

● Pedeseti je dan rata u Ukrajini. Ruska vojska pretrpjela je golem udarac. Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice teško je oštećen. Izvješća govore da krstarica tone.

● U Crnom moru gori najveća ruska krstarica Moskva ključna za potporu kopnenim operacijama na jugu Ukrajine gdje se Rusi bore za preuzimanje luke Mariupolj. Najveći brod Crnomorske flote nalazi se oko 25 nautičkih milja od Zmijskog otoka, južno od Odese. Evakuirano je više od 500 mornara.

● Ukrajina tvrdi da su krstaricu Moskva raketirale njezine snage, a Rusija sve to opovrgava.

● Moskva tvrdi da su ukrajinske snage izvele diverzije na u ruskoj regiji Kursk. Nastave li tako, uzvratit će novim napadima na Kijev.

● Stanovnici Mariupolja već 50 su dana na udaru ruskih granata. U razorenom gradu su deseci tisuća ljudi.

● Nastavljeni su napadi na vojnu i civilnu infrastrukturu u regijama Harkiv, Doneck i Zaporižja.

● Nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom, četvorica predsjednika iz baltičkih zemalja i Poljske, obišla su Borodjanku, grad u kijevskoj regiji.

Volodimir Zelenski ponovno je pozvao Europsku uniju da uvede potpuni embargo na rusku naftu i prestane sponzorirati ruski vojni stroj. Osvrnuo se i na razgovor s američkim predsjednikom Bidenom o novom paketu vojne pomoći.

● Rusija uvodi sankcije za zastupnike američkog Kongresa te kanadskog senata. Riječ je o odgovoru na nedavne mjere koje su Washington i Kanada uveli zastupnicima ruske Dume. U slučaju da se Finska i Švedska priključe NATO-u, Moskva upozorava da će imati više neprijatelja i da je spremna uzvratiti ozbiljnim protumjerama. 

Pogledajte pregled najnovijih događaja u Ukrajini, pripremila Alenka Marina:

Razvoj događaja pratite uživo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: