Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rusija uzvratila Beču izgonom austrijskog diplomata

Autor: M.M./Hina

24. 08. 2020.   prije 1 sat

Rusija je priopćila da protjeruje austrijskog diplomata, reagirajući na odluku Beča o izgonu ruskog diplomata, nakon informacija koje su se pojavile u austrijskim medijima, a govore o njegovoj umiješanosti u industrijsku špijunažu.

– Polazeći od načela reciprociteta, diplomat austrijskog veleposlanstva u Rusiji proglašen je personom non grata, kao odgovor na odluku Beča, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

O ovoj ruskoj odluci obaviješten je austrijski veleposlanik koji je danas pozvan u ministarstvo gdje je Moskva “odlučno prosvjedovala” protiv “neutemeljenog” izgona ruskog diplomata.

Austrija nije navela razloge izgona ruskog diplomata, rekavši tek da “njegovo djelovanje nije bilo u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim vezama”.

Austrijski tabloid Kronen Zeitung piše da Rus u diplomatskoj službi u Beču mora do 1. rujna napustiti zemlju zbog toga što se “godinama bavio gospodarskom špijunažom uz pomoć austrijskog državljanina u visokotehnološkoj kompaniji”.
Po pisanju lista, ovo je “prvi put da je ruski diplomat proglašen nepoželjnim” u Austriji.

Rusko veleposlanstvo u Beču priopćilo je da je “zaprepašteno” odlukom koja je “štetna” za veze dviju zemalja.

U lipnju je umirovljeni pukovnik austrijske vojske proglašen krivim za špijunažu i osuđen na tri godine strogog zatvora. Bio je u kontaktu s ruskim časnikom za vezu, dodaje austrijsko pravosuđe.

U optužnici se navodi da je dvadeset pet godina prenosio Moskvi informacije o austrijskom oružanom sustavu i o organizacijskoj shemi

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: