Subota, 27 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ruska invazija 8. dan – Zelenski traži izravne pregovore s Putinom

Ruski napad na Ukrajinu ušao je u osmi dan. I tijekom noći ruske su snage raketirale Kijev, Harkiv, Mariupolj i brojne druge gradove, ali Ukrajinci i dalje pružaju snažan otpor. Dok Rusija sve manje bira mete napada i stradava sve više civila, čeka se nastavak pregovora ruskog i ukrajinskog izaslanstva. Međunarodni kazneni sud sinoć je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

Što se trenutno događa u Ukrajini:

● Počeo drugi krug pregovora Rusije i Ukrajine.

● Rusija je i noćas izvela razorne raketne napade u Ukrajini. Rano jutros nekoliko snažnih eksplozija zatreslo je glavni grad Kijev, ciljano je područje oko južnog kolodvora gdje ima žrtava.

● U Černihivu, na sjeveru zemlje, pogođeno je naftno skladište, a opet je raketiran i Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad kojeg ruska vojska već danima bezuspješno pokušava osvojiti.

●  Ruske snage izvele su snažan napad na grad Borodianku, sjeverozapadno od Kijeva.

●  Ruska vojska pojačava pritisak i zauzima sve više ukrajinskog teritorija, ali dojam je da se operacija ne razvija ni približno onako kako su je osmislili vojni planeri u Moskvi.

● Ruska vojska zauzela je strateški važan grad Herson na jugu zemlje s 250 000 stanovnika. Drugi lučki grad s oko 400 tisuća stanovnika, Mariupolj na obali Azovskog mora, u potpunom je u okruženju ruske vojske i separatističkih snaga.

● Analitičari procjenjuju kako je cilj ruske vojske okružiti Kijev, a na južnom bojištu blokirati Odesu te u konačnici okružiti i uništiti glavninu ukrajinske vojske u Donbasu.

●  Ukrajinski predsjednik Zelenski kaže da Ukrajinci ne planiraju odustati od obrane, već da su u tjedan dana rata skršili ruske planove o brzoj invaziji.

● Dok traje rat, humanitarna kriza poprima sve veće razmjere. Civili bježe iz mjesta zahvaćenih vojnim sukobima, a u vlakovima iz Harkiva nema mjesta za sve koji bi željeli napustiti grad.

●  Ruska delegacija stigla je na drugi krug pregovora

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: