Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ruske snage napustile grad Liman; Gazprom više ne isporučuje plin Italiji

Ukrajinska vojska priopćila je da su njezini vojnici ušli u grad Liman, važno željezničko čvorište u istočnoj Ukrajini. I iz ruskog ministarstva obrane dolaze potvrde o povlačenju njihovih trupa. Rusija je objavila, a talijanska energetska tvrtka Eni potvrdila – ruski plin više se ne isporučuje ni Italiji. U međuvremenu, sa Zapada i dalje stižu brojne osude ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija, od kojih nijednu ne kontrolira u cijelosti.

Najnovije događaje iz Ukrajine pogledajte u prilogu Marka Stričevića:

Nakon što je ruski predsjdnik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih regija, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da njegova zemlja podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u, i to po ubrzanom postupku.

Rusija je upotrijebila veto kako bi spriječila prihvaćanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok su Kina i još tri države članice bile suzdržane.

U porukama čelni ljudi UN-a i NATO-a, Antonio Guteress i Jens Stoltenberg, kao i američki predsjdnik Joe Biden, poručuju da svijet nema namjeru priznati rusko pripojenje ukrajinskih teritorija, utemeljeno na nezakonitim referendumima te protivno rezolucijama UN-a i volji ukrajinskog naroda.

Američki državni tajnik Antony Blinken poručio je da Sjedinjene Države još nisu otkrile da je Rusija poduzela ikakav potez koji bi upućivao na to da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja, unatoč izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina o njegovoj mogućoj uporabi. Ustvrdio je i da SAD i saveznike Putin neće zastrašiti te obećao da će NATO braniti svaki centimetar svojeg teritorija.

Nakon eksplozije u Sjevernom moru koja je oštetila dva cjevovoda koji su dio plinovoda ruskog Gazproma, iscurilo je 800 milijuna kubnih metara plina, izvijestila je novinska agencija Tass.

Glasnogovornik Gazproma Sergei Kuprijanov izjavio je na sjednici Ujedinjenih naroda da je količina ispuštenoga plina jednaka danskim tromjesečnim zalihama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: