Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

‘SAD KAD SMO IH VIDJELI, SIGURNI SMO DA SE SITUACIJA MIJENJA RAPIDNIJE NEGO ŠTO JE TO ITKO MISLIO’ Znanstvenike šokirao prizor u vodama blizu Sj. pola

Ulješura, vrsta kita koja je na kanadskom Arktiku inače veoma rijetka, najnoviji je znak da se tamošnji ekosustav rapidno mijenja, kažu znanstvenici, jer se sve više vrsta širi u zagrijanim arktičkim vodama, piše The Guardian.

Brandon Laforest, morski biolog Svjetskog fonda za divlje životinje i vodič Titus Allooloo radili su u rujnu na projektu promatranja učinka morskog prometa na populaciju kitova na tom području, kad su primijetili par velikih kitova na sjevernom dijelu otoka Baffin.

Snimka toga je objavljena krajem listopada, a na njoj se vidi ulješura, tek druga koja je zamijećena na tom području. Prva je viđena 2014. godine.

Dvojica istraživača su najprije mislili da su tamni obrisi u moru kitovi ubojice, još jedna vrsta koja je postala čest posjetitelj tih voda otkako je temperatura mora porasla. Shvatili su da se radi o ulješurama kad su vidjeli drugačiji oblik leđne peraje.

– Ne znamo previše o njima, ta vrsta kod nas nije baš poznata, rekao je Allooloo za CBC.

Iako tijekom cijele godine razne vrste kitova borave u Arktiku, ulješurama hladna voda otežava boravak na tim mjestima. Njihova glava i gornji dio tijela su mekani i sadrže masnoću koja se u hladnim vodama pretvara u vosak. Njihova tijela, koja mogu težiti i do 56.700 kilograma, također su nedjelotvorna pri probijanju leda.

Iako ne predstavljaju prijetnju za ekosustav, mnogi su zabrinuti da bi kitovi ulješure s dolaskom zime mogle u arktičkim vodama ostati zarobljene.

– Ovi kitovi neiskusni u sjevernom staništu možda neće znati da trebaju dovoljno rano napustiti ove vode, prije nego što se formira morski led, rekao je Laforest za CBC.

Posljednjih su godina i kitovi ubojice, kao i orke, postale sve češće vrste u tim vodama, koristeći priliku da tamo borave s obzirom da je sezona u kojoj nema leda sve duža. To je znak promjene njihova uobičajenog ponašanja.

Znanstvenici naglašavaju da je i populacija lososa u zapadnom Arktiku daleko veća od uobičajene. Više tempeture dovele su i do većeg interesa za komercijalni ribolov na Arktiku. Kao odgovor na to, devet se zemalja složilo da će zabraniti ribolov u tom području sve dok temeljitije proučavanje tamošnjeg ekosustava ne bude dovršeno.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: