Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

SAD odobrio treću dozu cjepiva protiv covida za najugroženije skupine

Agencija SAD-a za hranu i lijekove (FDA) odobrila je davanje treće doze cjepiva BioNtcha/Pfizera protiv covida-19, takozvanog “boostera”, za starije građane i mlađe koji su ugroženi zbog svog zdravstvenog ili su zbog posla najizloženiji mogućoj zarazi.

FDA je odluku objavio u srijedu navečer, a prošlog tjedna je to preporučio stručni savjet agencije.

To znači da se stariji od 65 godina i mlađi koji su smatraju najizloženijima riziku zbog zdravlja ili zanimanja mogu cijepiti još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze.

Obnašateljica dužnosti povjerenice agencije FDA Janet Woodcock je rekla da će ‘booosteri’ biti dopušteni za skupine poput djelatnika u zdravstvu, nastavnike, radnike u samoposluživanjima i ljude u skloništima za beskućnike i zatvorima. Odluka je temeljena na znanstvenim dokazima i preporuci stručnog savjeta, rekla je.

– Nastavit ćemo procjenjivati znanstvene spoznaje koje se brzo mijenjaju i obaviještavati javnost, najavila je.

Stručni savjet FDA je prošlog petka ocijenio da raspoloživi podaci ne opravdavaju cijepljenje trećom dozom opće populacije iznad 16 godina.

Predsjednik SAD-a Joe Biden već je najavio pčetak cijepljenja trećom dozom 20. rujna za sve cijepljene prije osam mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: