Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SAD osudio napade na saudijska naftna postrojenja, Pompeo za novonastalu zaoštrenu situaciju okrivio Iran

Sjedinjene Države osudile su u subotu napade na saudijska naftna postrojenja za koje je šef američke diplomacije Mike Pompeo okrivio Iran i odbacio navode jemenskih pobunjenika koji su preuzeli odgovornost za napade dronovima.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, objavili su da su s deset dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje u Abkaiku i obećali saudijskom režimu već i bolnije iduće operacije ako ne prekine agresiju na Jemen.

– SAD oštro osuđuje napade na kritičnu energetsku infrastrukturu – rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere

Sjedinjene Države pobrinut će se da naftna tržišta budu opskrbljena nakon napada na saudijska naftna postrojenja, navodi Bijela kuća.

Prema saudijskoj televiziji, napad nije poremetio naftni izvor. Međutim, The Wall Street Journal i američka mreža CNN prenose, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za pet milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje, piše njemačka novinska agencija dpa. 

– Nasilne akcije na civilna područja i infrastrukturu vitalnu za globalno gospodarstvo samo produbljuju sukob – rekao je Deere.

Međutim, američki državni tajnik za napade je okrivio Iran.

– Teheran stoji iz gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se (iranski predsjednik Hasan) Rouhani i (ministar vanjskih poslova Džavad) Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje – napisao je Pompeo u objavi na Twitteru.

– Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada izveo neviđene napade na svjetskog opskrbljivača nafte – napisao je Pompeo.

Glasnogovornik Deere potvrdio je da je američki predsjednik Donald Trump nešto ranije u subotu razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i obećao pomoć u samoobrani.

Zadnjih nekoliko mjeseci Huti su pojačali napade dronovima i projektilima na susjednu Saudijsku Arabiju koja od 2015. predvodi vojnu koaliciju protiv njih u Jemenu.

Koalicija pod saudijskim vodstvom rekla je da istražuje napade dronovima i suprotstavit će se “terorističkoj” prijetnji svjetskoj energetskoj sigurnosti, javlja Reuters.

Glasnogovornik koalicije pukovnik Turki al-Maliki izjavio je da će koalicija poduzeti sve potrebne mjere kako bi “obranila nacionalnu imovinu, međunarodnu energetsku sigurnost i osigurala stabilnost svjetske ekonomije”.

U Abkaiku, 60 kilometara jugozapadno od Dahrana u saudijskoj Istočnoj pokrajini, nalazi se najveća svjetska rafinerija nafte. U Kuraisu, 190 kilometara jugozapadno, nalazi se drugo po veličini naftno polje u zemlji.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: