Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SAD: Zastupnički dom glasao za opoziv Trumpa

Zastupnički dom izglasao “impeachment” Donalda Trumpa. Barem desetero republikanaca glasalo za opoziv, a po prvi puta u povijesti se to dogodilo istom američkom predsjedniku dva puta. 
➡️
Zastupnički dom glasa o opozivu Donalda Trumpa
➡️ Trump: Pokušaj opoziva izaziva veliki bijes, no ne želim nasilje
➡️ Demokrati ne odustaju od novog pokušaja opoziva Trumpa nakon nemira

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Glasanje je završilo, glasovi broje 232 “za” opoziv naprema 197 “protiv”. Desetero republikanaca glasalo za impeachment ovog republikanskog predsjednika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: