Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Sajid je izabrao Lipik, tamo su mu vratili vjeru u ljude

Najveći dio migranata samo je u prolazu kroz Hrvatsku. Jedni na njih gledaju s empatijom, a drugi ih doživljavaju kao prijetnju. Ekipa HRT-a donosi priču kako je jedna mala zajednica u Lipiku koja je i sama prošla ratne traume – mladom Afganistancu Sajidu Kanu vratila vjeru u ljude. 

Vladeku štićeniku dječjeg doma u Lipiku pripala je čast da presiječe vrpcu i otvori dom razoren u ratu i obnovljen. Kad se vratio u dom u kojemu je živio skoro je kaže – počeo plakati. 

Pokazalo se da je britanski časnik Mark Cook bio u pravu. U domu čiju je obnovu pokrenuo i financirao, novu je životnu priliku dobio danas 20 godišnji Sajid Kan.

– Od početka mi je u Hrvatskoj bilo jako dobro. Našao sam jako puno prijatelja i sviđalo mi se se tu pa sam ostao. Izabrao sam Lipik umjesto Londona, govori Sajid.

‘Kad sam odlazio od kuće, plakao sam’

Put iz Afganistana prema Europi, dulji od godinu dana, bio je poput ruskog ruleta – neizvjestan, opasan ali i pun nade da ga sreća neće ostaviti.

– Inače nisam nikada skoro plakao do tada, ali kad sam odlazio od kuće krenule su mi suze. Plakao sam. Ne želim baš pamtiti, to je bilo jako teško, sjeća se.

Said koji je u Hrvatsku stigao 2017 te, putujući prema Londonu gdje ima rodbinu, ostao je u Lipiku koji smatra svojim drugim domom. Prilagodio se i zajednici u kulturi i zemlji , naglašava Ivan Pušćenik, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik dipl.soc.radnik.

Za njegovu su integraciju zaslužni mnogi – od Centra za pružanje usluga u zajednici do osnovne škole i nogometnog kluba.


Said je dobra duša

– Sajid je naša dobra duša, dečko koji nam stvarno unosi rad oko kluba. Igra za juniorsku kategoriju, brani po potrebi, snima nam utakmice, govori Filip Kozić, član Uprave NK Lipik

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: