Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Samaržija: Pobornik sam COVID potvrdi, u ovom trenutku to nije pitanje ograničenja slobode

– Nemam nikakvih dvojbi. Za mene uvođenje obveznih COVID potvrda ima trojaku ulogu: preventivnu, protektivnu i edukativnu. Nije to pitanje ograničenja slobode u tom trenutku. Kad dođete na granicu i trebate se legitimirati – cijeli postupak gledate ozbiljnije. Ja kao cijepljeni građanin nevoljko ulazim u restorane jer oni oko mene nisu cijepljeni, izjavio je u Dnevniku HTV-a akademik Miroslav Samaržija, ravnatelj Klinike za plućne bolesti Jordanovac. 

Smatra da su premijer i Stožer dosad “odlično balansirali između demokracije, ljudskih sloboda i kolektivne odgovornosti”. Međutim, dodaje – nakon dvije godine bolesti, stvar se malo mijenja. Naša individualna odgovornost mora imati kolektivnu dimenziju, “ne možemo se praviti da se radi o bolesti koja će se dogoditi nekome drugome, u nekom drugom vremenu – evidentno je da neće”.

– Kad se govori o vakcinaciji kao prevenciji, očekivali biste da je kolektivna svijest da čuvamo jedni druge barem jednako značajna kao potreba za zadovoljenjem vlastitih stavova ili potreba, kazao je te dodao kako zaposleni u medicini nikad ne diskriminiraju građane u odnosu na to jesu li ili nisu napravili neki medicinski postupak.

Žurno liječenje trebaju i kronični i COVID bolesnici, sustav je opterećen 

Potvrdio je da nema nikakve razlike između COVID bolesnika i pružanja usluga kroničnim bolesnicima – jer i jedni i drugi zahtijevaju žurno liječenje. Sve to radi enormno opterećenje unutar struke. Međutim, dodao je Samaržija – “Naučili smo na tu igru. Što se tiče korone to je postala planirana i očekivana dodatna aktivnost”. 

Opterećenost zdravstvenog sustava 

– Situacija je dvojaka. Imamo dvije godine iskustva s COVID-om pa nas ništa ne iznenađuje. S druge strane smo umorni – jer se 10 do 30 posto kapaciteta Onda to organizacijski napravi puno problema. Naročito u trenucima kad infekcija bukne, poručio je Samaržija.

O novim varijantama virusa i potrebi dodatne zaštite

Na pitanje hoće li se zbog novih varijanti virusa

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: