Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SAMOPROGLAŠENI V.D. PREDSJEDNIKA VENEZUELE ZAHVALIO HRVATSKOJ I DRUGIM ČLANICAMA EU NA PRIZNANJU Madura optužio za krađu keša i humanitarne pomoći

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido koji se proglasio privremenim predsjednikom, optužio je u ponedjeljak predsjednika Nicolasa Madura da želi prenijeti u Urugvaj 1,2 milijarde dolara te je zatražio od potonjeg da ne sudjeluje u toj “krađi”.

“Upravo pokušavaju prenijeti novac koji je na računu iz BANDES-a (venezuelska Razvojna banka) u Urugvaj. Pozivam Urugvaj da ne sudjeluje u toj krađi (…) govorimo o 1 do 1,2 milijarde dolara”, rekao je Guaido.

BANDES, Banka za gospodarski i društveni razvoj Venezuele, ima nekoliko podružnica u Urugvaju.

Na upit AFP-a banka nije komentirala.

Guaido je u ponedjeljak optužio i vojsku da želi “ukrasti” humanitarnu pomoć namijenjenu njegovoj zemlji kako bi je raspodijelila vlada Nicolasa Madura i najavio je održavanje donatorske konferencije u Washingtonu 14. veljače kako bi ublažio tešku nestašicu hrane i lijekova koju trpi venezuelski narod.

“Primili smo informacije iz kruga visokog vojnog zapovjedništva po kojima oni trenutačno ne odlučuju hoće li propustiti humanitarnu pomoć ili ne, nego kako će je otuđiti”, rekao je oporbeni čelnik na tiskovnoj konferenciji u Caracasu, na kojoj je zahvalio 19 europskih zemalja koje su ga u ponedjeljak službeno priznale. Među tim državama je i Hrvatska.

“Zaplijenit će je i raspodijeliti putem CLAP-a”, upozorio je, misleći na vladin program prodaje hrane po nižim cijenama u siromašnim četvrtima.

Guaido je apelirao na “savjest vojnika” kako bi propustili hranu i lijekove jer zemlja, nekad najbogatija u Latinskoj Americi, trpi teške nestašice.

Predsjednik Nicolas Maduro je u više navrata odbijao slanje bilo kakve humanitarne pomoći Venezueli što je, ocijenio je, način da se olakša vojna invazija Sjedinjenih Država koje ga žele svrgnuti.

“Želite li pretvoriti našu zemlju u prosjačku koloniju? Odbijamo tu jeftinu predstavu oligarhije”, opetovao je u ponedjeljak.

Juan Guaido je u ponedjeljak najavio održavanje donatorske konferencije 14. veljače u Washingtonu. Ta inicijativa je odgovor na prve ponude pomoći više zemalja koje su priznale vlast Guaidoa.

“Privremena venezuelska vlada će 14. veljače organizirati međunarodnu konferenciju kako bi zatražila žurnu humanitarnu pomoć za Venezuelu”, priopćile su službe Carlosa Vecchija koji zastupa Guaidoa u SAD-u.

Ta pomoć će doći iz stranih zemalja, od venezuelske dijaspore, nevladinih organizacija i privatnog sektora, dodaje se u priopćenju.

Ta će se međunarodna konferencija održati u sjedištu Organizacije američkih država (OAS) koje su članovi podijeljeni u vezi s priznanjem Guaidoa. Luis Almagro, glavni tajnik organizacije podupire Juana Guaidoa u svoje ime.

Juan Guaido, socijaldemokratski predsjednik Narodne skupštine koju kontrolira oporba, proglasio se privremenim predsjednikom 23. siječnja pozivajući se na ustav.

Smatra Madura uzurpatorom jer je reizabran na izborima koje osporavaju oporba i velik dio međunarodne zajednice, a politički protivnici su mu u zatvoru ili u egzilu.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: