Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sandra Švaljek u Dnevniku HTV-a: Sve pripreme teku u skladu s planom

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek gostovala je u Dnevniku HTV-a i govorila o tijeku priprema za uvođenje eura te je rekla kako banke trenutno testiraju svoje sustave i testovi pokazuju da su one spremne, a komentirale je i rast kamatnih stopa za koje je rekla kako će kamatne stope sigurno u eurozoni rasti pod utjecajem monetarne politike.

Još je manje od četiri mjeseca do uvođenja eura. Prve pošiljke novčanica eura počele su stizati u Hrvatsku, do kraja godine ukupno će ih doći 350 tona. 

– U razdoblju smo krize, koje smo svjesni. Vidimo stopu inflacije i rast cijena. Odnos između valuta posljedica je toga što je FED ranije krenuo s zaoštravanjem monetarne politike, što je dovelo do porasta kamatnih stopa u Americi, veće su nego na razini eurozone i to je utjecalo na kretanje tečaja. Nadamo se da će se s postupnim zaoštravanjem monetarne politike i u eurozoni ta situacija promijeniti i da će se euro vratiti gdje je i bio, rekla je Sandra Švaljek u uvodu gostovanja u Dnevniku.

Pripreme za zamjenu

Na pitanje jesu li banke i poslovni subjekti spremni za preuzimanje novca, Švaljek je rekla kako sukladno zakonu o uvođenju eura prate iz mjeseca u mjesec stanje u bankama, Pošti i Fini.

– Svaki mjesec radimo anketu s bankama i redovno razgovaramo, sve pripreme teku u skladu s planom. Imali smo razdoblje za dvojno iskazivanje cijena, sad imamo pripreme za zamjenu, a puno toga se treba u bankama promijeniti, kao i informatički sustavi, rekla je. 

“Trenutno banke testiraju svoje sustave i testovi pokazuju da su one spremne”

Naglasila je kako prvo treba osigurati automatsku zamjenu svih onih kuna na našim računima u eure.

– Trenutno banke testiraju svoje sustave i testovi pokazuju da su one spremne, da se one pripremaju. Pravi test će biti 1. siječnja. Novca će biti dovoljno. Trenutno

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: