Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ŠAREC KAŽE DA JE S JUNCKEROM RAZGOVARAO O ARBITRAŽI S HRVATSKOM ‘Imamo presudu i možemo razgovarati samo o tome kako ćemo je primijeniti u praksi’

Slovenski premijer Marjan Šarec se u srijedu u Bruxellesu u odvojenim susretima sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i rekao da je s Junckerom govorio i o arbitraži s Hrvatskom.

Šarec je nakon susreta i svojeg prvog sudjelovanja na Europskom vijeću u svojstvu premijera rekao novinarima da je s Junckerom govorio i o arbitražnom sporu s Hrvatskom, pri čemu je istaknuo slovenska stajališta koja se nisu promijenila u odnosu na one koje je zastupala ranija vlada.

„Danas više ne možemo govoriti o bilateralnim susretima (s Hrvatskom na tu temu) ili o nečem sličnom. Sada imamo na stolu presudu koju je donio arbitražni sud i možemo razgovarati samo o tome kako ćemo je primijeniti u praksi“, kazao je Šarec govoreći o presudi koju Hrvatska ne priznaje i ne namjerava primijeniti jer je Slovenija kontaminirala arbitražni proces.

Europska komisija se u srpnju odbila umiješati u hrvatsko-slovenski granični spor i podržati Sloveniju u tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog neprovođenja arbitražne odluku što Slovenija proglašava nepoštivanjem europske pravne stečevine te rekla da dvije članice EU trebaju bilateralno naći rješenje.

Razgovore s Junckerom i Tuskom Šarec je ocijenio kao konstruktivne.

U vezi odnosa s Hrvatskom i arbitražom Šarec je kazao da će ista stajališta iznijeti i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel s kojom će razgovarati prigodom svog radnog posjeta Berlinu u petak.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: