Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Savić u Dnevniku: Rast kreditnog rejtinga potvrđuje put Hrvatske prema europodručju

Što do sada najbolji kreditni rejting Hrvatske donosi? Što to znači za državne financije, što za gospodarstvo, a što za građane?

– Ovo je uistinu izvrsna vijest da nam je Fitch za jednu stepenicu podignuo kreditni rejting. Ovo je treći put da nam Fitch podiže rejting i ovo je najveći rejting do sada. Ovo je poruka, signal i zaključak, da ovo što je radila Vlada, a to je stabilnost javnih financija, zadržavanje kreditnog rejtinga temeljem toga, put prema europodručju je sada potvrđen. Očekuje se i priljev dodatnih investicija iz EU sredstava. Tu je plan oporavka i otpornosti, dakle jedna izuzetno povoljna vijest, ističe posebni savjetnik premijera za financije Zvonimir Savić, koji je gostovao u središnjem Dnevniku HTV-a.

Građani se pribojavaju porasta kamatnih stopa na kredite te se postavlja pitanje hoće li ovaj novi rejting zapravo pomoći da se takvo što ne dogodi.

– Kreditni rejting raste već nekoliko godina i već su vidljivi rezultati po pitanju pada kamatnih stopa. U prvih devet mjeseci ove godine kamatne stope za poduzeća, kratkoročne i dugoročne, to je na razini 2,3%, što je upola manje nego 2017. Za stanovništvo su na sličnoj razini na stambene kredite, takav će se trend nastaviti. Ovaj rejting potvrđuje i kapacitete države i gospodarsku stabilnost, dodaje Savić.

“Uzlazni trend za Hrvatsku kod svih agencija”

Približavanje europodručju početkom 2023., zapravo će značiti i daljnje snižavanje kamatnih stopa, dodaje.

– Ono što mi očekujemo jest da naš kreditni rejting vrlo vjerojatno sredinom iduće godine poraste za još jedan stupanj. To bi bio trenutak kada se potvrdi ulazak Hrvatske u europodručje.

Fitch, Standard&Poors i Moody’s daju ocjene hrvatskog kreditnog rejtinga, Fitch daje najbolje ocjene, Moody’s ipak ne toliko dobre. Zašto postoje razlike, koji su parametri?

– Parametri su slični, ali svaka agencija ima svoje pondere i utjecaj na kretanje. Fitch je fizički bio u Hrvatskoj, ali sve

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: