Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SAVJETI I RECEPTI ZA PRIPREMU WOKA: Evo što trebate znati prije pripreme!

Svi prvo pomislimo na brzo kuhanje u woku, a korištenje woka zapravo je samo jedna od tehnika, a prava tajna azijskog kuhanja leži u kombiniranju tehnika – npr. kuhanje, pa potom prženje, pa opet kuhanje. Zanimljivo je spomenuti kako se riža kod banketa u principu ne služi jer se u Kini smatra da domaćini nisu dovoljno bogati. Obožavaju uz jela piti konjak umjesto vina, a završavaju sve s čajem u kojem se može uživati tijekom cijelog objeda. Deserte uglavnom ne jedu – možda ponekad voće. U Vijetnamu su zbog siromaštva u mnogim su područjima iskorištavali sve pa su tako nastala i jela sa zmijama, kukcima, pa čak i psima. Japanci su posebna priča jer su oni opsesivno zaluđeni tehnikama pripreme i strogo prate tradiciju.

Zagreb, 280318. Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markičević / HANZA MEDIA

 

A sad dvije tri o woku:

Meso dolazi prvo na red

Prvo ispecite meso na malo ulja, zatim dodajte luk i mrkvu i ritmičkim pokretima lagano protresite tavu od sebe za što vam je potrebno između 2 i 3 minute.  Kad je meso gotovo najčešće ga stavimo sa strane kako se ne bi kuhalo u sokovima s ostalim povrćem.

Kod kineske kuhinje sva bi se jela trebala poslužiti odjednom i pazi se da ima vrsta jela koliko je osoba za stolom, potom se poklanja pozornost na raznovrsnost tehnika kuhanja – tako da nisu sva jela pripremljena na isti način, jelo treba odlikovati primarni okus, ali dodatno se mora istaknuti i drugi glavni okus, pa potom različitost boja unutar jela – boja je jako važna.

Masnoća je važna!

U wok se stavlja ne kap ili dvije ulja, nego tri-četiri žlice ulja te se zagrijava dok se wok i ulje ne počnu dimiti – i to ne trenutak ili dva nego nekoliko minuta.

Kineska kuhinja je kao meze, a kada se radi o banketima, služi se između 8 i 12 slijedova od kojih su obavezno četiri juhe.

Ne pretjerujte s količinom

Najbolje bi bilo kako ne bi prepunili tavu i da odjednom pripremite porciju dovoljnu za dvije osobe. Ako stavite više hrana će se zapravo kuhati što ne želite u ovom slučaju.

Kvalitetan wok

Za wok je jako važno da imate kvalitetno posuđe, a u ovom slučaju ne zaboravite dobro zagrijati wok prije pečenja.

Ocijedite noodle

Noodle svakako ocijedite prije kuhanja kako ne bi došlo do kuhanja namirnica zbog viška vode.

Zagreb, 260517.
Slavica Sagolj pripremila je i stilizirala lagana ljetna jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Berislava Picek / Hanza Media

*Recept iz restorana Takenoko

Zagreb, 240718. Takenoko, Massarykova 22.
Rubrika Kuharov gablec za Dobru hranu.
Na fotografiji: wok puretina.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Zagreb, 270217.
Urednica u Dobroj hrani Mateja Domitrovic napravila je 5 jela; 5 brzih rucaka u radnom tjednu od ponedjeljka do petka. Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Berislava Picek / Hanza Media

 

Fried rice with beef

Getty Images/iStockphoto

Marko Miščević / Hanza Media

Zagreb,261017.
Petrinjska 7.
Hranu za chefove u restoranu Time pripremio je Tomislav Rezo.
Na fotografiji: hrana.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Darko Tomaš / CROPIX

 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: