Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Scholz: Nije u planu primanje Ukrajine u NATO

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da trenutačno nema planova za primanje Ukrajine u zapadne saveze poput NATO-a, unatoč onomu što Moskva implicira u svojim sigurnosnim zahtjevima u ukrajinskoj krizi, dok je čelnik Ukrajine rekao da bi članstvo u NATO-u dalo veću sigurnost toj zemlji.

– Zbog toga je pomalo neobično što ruska vlada nešto što praktički nije na dnevnom redu čini predmetom velikih političkih problema, rekao je Scholz nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

– To je, na kraju krajeva, izazov s kojim se zapravo suočavamo. Da nešto što uopće nije problem, sada postaje problem, rekao je.

Zelenski je istaknuo da bi članstvo u obrambenom savezu Ukrajini dalo veći osjećaj sigurnosti.

– Nažalost, ne ovisi sve o nama, rekao je.

Ukrajinski predsjednik upozorio je na činjenicu da je težnja za članstvom u NATO-u upisana u nacionalni ustav.

– Kada ćemo tamo stići, nitko ne zna, čak ni neke članice NATO-a, rekao je. 

– Moramo nastaviti putem koji smo odabrali.

Scholz je ponudio Ukrajini još 150 milijuna eura pomoći pri posjetu Kijevu. To je dodatna pomoć uz 150 milijuna eura zajma koji još nije isplaćen, rekao je Scholz na konferenciji za novinare sa Zelenskim. 

Dvojica čelnika razgovarala su gotovo dva sata, dulje nego što je predviđeno. 

– U vrlo ozbiljna vremena posjećujem Ukrajinu, rekao je Scholz i ponovio da Njemačka čvrsto stoji na strani Kijeva usred bojazni od rata s Rusijom.

Nijedna zemlja na svijetu nije dala više financijske pomoći Ukrajini od Njemačke u proteklih osam godina, rekao je kancelar. U tom razdoblju isplaćeno je više od dvije milijarde eura.

Scholz je naveo da od Rusije očekuje jasne korake za deeskalaciju sukoba s Ukrajinom i dodao da su Njemačka i njezini zapadni saveznici spremni za ozbiljan dijalog s Rusijom o europskoj sigurnosti.

– Spremni smo za ozbiljan dijalog s Rusijom o europskim sigurnosnim pitanjima,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: