Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sever: Građani su ozlojeđeni, ovo je strašan udar na kućne proračune

O poskupljenjima i svemu što je prvih dana građanima donijelo uvođenje eura u Hrvatskoj u Dnevniku HTV-a govorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. S njim je razgovarala Zrinka Grancarić.

Sever je rekao da telefoni od jučer neprestano zvone – zovu izrazito nezadovoljni, ljuti građanim

– I na nas sindikate jer smo im mi govorili da se ne bi smjelo dogoditi ovakvo povećanje cijena koje se događa. Ono se doista događa na sve strane. I kad s druge strane slušam trgovce koji govore da ništa kod njih nije poskupjelo onda ne znam što se događa jer građani neprekidno govore da u velikim, ali i malim trgovinama, posebno pekarnicama i drugim uslužnim djelatnostima – da je došlo do golemog poskupljenja, a ne blagog zaokruženja cijena. Tu se radi o poskupljenjima od 10,15, 18, 20 i više posto, naglasio je Sever.

Rekao je da potrošačka košarica u eurima zasad nije izračunata jer se ne zna što je sve i koliko u ovom trenutku poskupjelo.

– S različitih strana dolaze različite informacije, dodao je. 

Strašan udar na kućni proračun

– Ono što je sigurno – građani su silno ozlojeđeni, ovo je strašan udar na kućne proračune. Posebice kad je riječ o hrani, ali i ne samo o hrani. Poskupjele su razne usluge. Sve ono što smo govorili o iskustvima drugih zemalja, da će poskupljivati samo na drugoj decimali, kod centa, međutim događa se da se pomiče 50, 60 centi, pa i euro, ističe.

Smatra da se ne bi s tim trebali pomiriti i da su krive i same vlasti.

– Mi smo od kraja 2021. godine upozoravali da treba krenuti s pripremama uvođenja crnih lista po uzoru na susjednu Sloveniju i druge zemlje. Da treba pomoći nevladine udruge, organizacije civilnog društva, potrošačke udruge koje mogu formirati i portale na kojima će se to vrlo jasno

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: