Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Shinzo Abe ustrijeljen dok je držao predizborni govor, prevezen u bolnicu

Bivši japanski premijer Shinzo Abe ustrijeljen je iz vatrenog oružja u petak dok je vodio kampanju za nacionalne izbore, objavila je vlada, a javna televizija NHK javila je da se čini da ga je s leđa upucao muškarac sa sačmaricom.

Policija je priopćila da je uhićen 41-godišnji muškarac osumnjičen za pucnjavu u gradu Nari na zapadu zemlje.

Novinska agencija Kyodo i NHK objavili su da je Abe (67) helikopterom prebačen u bolnicu, te da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i reagirao.

– Takav barbarski čin ne može se tolerirati, rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno, dodajući da ne zna u kakvom je Abe stanju.

NHK je prikazao video na kojem Abe drži predizborni govor ispred željezničke stanice kada su odjeknula dva pucnja, nakon čega je pogled nakratko bio zaklonjen, a zatim su viđeni sigurnosni dužnosnici kako napadaju čovjeka na tlu.

Fotografija koju je objavila agencija Kyodo prikazuje Abea kako leži na leđima na ulici uz zaštitnu ogradu, s krvlju na bijeloj košulji. Ljudi su se okupili oko njega, a jedan mu je masirao srce.

Televizija TBS izvijestila je da je Abe ustrijeljen u lijevu stranu prsnog koša, a čini se i u vrat.

Političko nasilje je rijetkost u Japanu, zemlji sa strogim propisima o nošenju oružja. Čini se da je puška korištena u pucnjavi bila vatreno oružje kućne izrade, rekao je NHK.

Policija je identificirala osumnjičenog kao Tetsuyu Yamagamija, stanovnika Nare.

Abe je bio premijer u dva mandata, te je postao japanski premijer s najduljim stažem prije nego što je 2020. odstupio s dužnosti zbog lošeg zdravlja.

Međutim, ostao je siva eminencija vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), kontrolirajući jednu od njezinih glavnih frakcija.

Njegov štićenik, premijer Fumio Kishida, ide na nedjeljne izbore za gornji dom nadajući se, kažu analitičari, da će izaći iz Abeove sjene. Kishida je obustavio izbornu kampanju nakon pucnjave.

Vlada je rekla da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: