Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SILOVALI JE I UBILI: U parku pronađeno tijelo bugarske istraživačke novinarke (30)

Bugarska istraživačka novinarka koja je istraživala navodnu korupciju koja uključuje korištenje europskih fondova ubijena je u podunavskom gradu Ruse, objavile su u nedjelju tamošnje vlasti.

Po navodima tužitelja, tijelo 30-godišnje Viktorije Marinove pronađeno je u gradskom parku u subotu. Njen identitet tužiteljstvo je objavilo samo inicijalima.

“Riječ je o silovanju i ubojstvu”, kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov. Po njegovim riječima, nema dokaza da je ubojstvo povezano s novinarkinim istraživačkim radom i nema informacija da joj se eventualno ranije prijetilo.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako je “uvjeren da je otkrivanje ubojice pitanje vremena”. Najbolji kriminalisti poslani su u Ruse, a tamo je pronađena velika količina DNA, kazao je premijer zatraživši da se ne vrši pritisak na istražitelje.

Očekuje se da će policija u ponedjeljak ponuditi više detalja o slučaju.

“Njezinu smrt izazvali su udarci u glavu i gušenje, a nedostaju njen mobitel, ključevi od automobila, naočale i nešto njezine odjeće”, kazao je regionalni državni tužitelj Georgi Georgiev.

Marinova, koja je radila za tv postaju TVN iz Rusea, jednu od najpopularnijih u sjeveroistočnoj Bugarskoj, treći je novinar ubijen u Europskoj uniji u godinu dana. Lokalni mediji izvijestili su da je Marinova bila uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prošle godine u listopadu ubijena je Daphne Caruana Galizia, najbolja malteška istraživačka novinarka, koja je poginula u eksploziji bombe koja je raznijela njen automobil, a potom je u veljači ubijen slovački novinar Jan Kuciak.

“S velikom boli i neizmjernom tugom tim TVN-a doživljava gubitak naše drage kolegice Victorije Marinove i molimo za sućut s njezinom obitelji i kolegama”, objavila je tv postaja u kratkoj izjavi.

Bugarska zauzima 111 mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

U listopadu 2017. stotine bugarskih novinara prosvjedovalo je u središtu glavnog grada Sofije zbog prijetnji koje je najvećim medijskim tv kućama uputio zamjenik premijera Valeri Simeonov optužujući ih da vode kampanju protiv njega.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: