Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Šimović: Vlada se poziva na intervenciju u uvjetima recesije

Vlada ima pravo na intervenciju i poziva ju se u uvjetima recesije da intervenira. Kada dođe do velike inflacije i nezaposlenosti, govorimo o tržišnom neuspjehu i tada se zove vlada da intervenira, tada i građani i poduzetnici zazivaju državu u trenucima krize i neizvjesnosti, rekao je Hrvoje Šimović u Dnevniku HTV-a.

Govori kako je jedna od opcija subvencija. Postojeći paket Vlade se može podijeliti u 3 dijela.

– Najveći segment je intervencija u energente, kao što vidimo, to nikome ne smeta, drugi segment je onaj kroz fiskalne subvencije koje idu kroz porezne olakšice i ide prema onima s niskim dohodcima, prije svega umirovljenicima, te je posljednji set koji podrazumijeva zelenu tranziciju i energetsku učinkovitost, ističe.

Naglašava kako se cijene formiraju na slobodnom tržištu te kako je Vlada uzela proizvode koji se najviše kupuju.

– Ako HEP ispod cijene može prodavati struju, tako i ostali mogu prodavati svoje proizvode, naglasio je i dodao kako postoji cijela paleta proizvoda na kojima će se ostvarivati dobit, naglasio je.

Dodaje kako neizvjesnost i dalje traje i mi ne znamo u narednih 6 mjeseci što će se događati.

Najava poreza na ekstra profit je samo najava, no koliko zna on se uvodi na energetske kompanije koje stvaraju prekomjernu dobit i specijalizirane su na ne obnovljive vrste energenata, rekao je Šimović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: