Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Sjevernodoneck – glavno žarište rata; Prijeti li mu sudbina Mariupolja?

Rusi pojačavaju napade na Donbas, očito želeći što prije osvojiti preostale dijelove pokrajina Doneck i Luhansk. Vodi se bitka za Sjeverodoneck, koji je prije ruske invazije imao oko stotinu tisuća stanovnika. Trenutačno je to glavno žarište rata u Ukrajini. Grad je već gotovo potpuno u okruženju i prijeti mu sudbina Mariupolja. Istodobno, ukrajinski predsjednik Zelenski poručio je da će se Ukrajinci boriti sve dok ne vrate svaki dio okupiranog teritorija.

Kiša granata i projektila svakodnevno zasipa Sjeverodoneck. Ruske snage toliko su se približile gradu da ga gađaju i minobacačima pa prizori s gradskih ulica sve više podsjećaju na Mariupolj. Oni koji to još mogu, nastoje što prije otići.

– Ovdje je pakao. Svakodnevno smo izloženi granatiranju, mnogo je mrtvih, a imamo i humanitarne probleme, rekao je Vitalij, pripadnik ukrajinskih specijalnih policijskih snaga.

Ruske snage nastoje sa svih strana okružiti Sjeverodoneck i Lisičansk, kako bi onemogućile opskrbu ukrajinske vojske i stanovnika.

– Čini se da je bojišnica svuda oko grada. Praktički je okružen, tu su tenkovi, vidimo vojne kamione kako dolaze, i sigurno je da će grad uskoro pasti, rekla je Emma Iglan, osnivačica “Puta do pomoći”.

U tijeku su siloviti napadi i na druge gradove u Donbasu. Ruska vojska svim silama pokušava zauzeti dijelove regije Luhansk koje još ne kontrolira.

Ponestaje im, čini se, preciznih projektila pa su ojačali napade iz zraka. 

– Otišli smo iz Adivkegrada zbog neprestanog granatiranja. Danima su nas gađali, uopće nismo spavali, naglasila je Irina, stanovnica Avdiivke.

– Situacija u Donbasu izrazito je teška. Sva je ruska sila sada koncentrirana u toj regiji. Liman, Popasna, Sjeverodoneck, Slovjansk – okupatori ondje žele sve uništiti. No iz komunikacije koju smo presreli jasno je da za njih ovaj rat nema smisla i da strateški njihova vojska nema šanse za pobjedu, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Uz standardne projektile, ruske haubice ispaljuju i posebno

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: