Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

SKRIVENA ISTARSKA ADRESA: Ovo je bespogovorno najbolja kolodvorska restauracija u cijeloj Hrvatskoj, a osobito me se dojmio rafiol punjen s kokoši!

Konoba Drugi peron
Cerovlje 6, 52402, Cerovlje
052 684 099

Prolazili ste na svojim putovanjima po Istri uz ovaj restoran a da niste ni pomislili da postoji. Naime, on je uz glavnu prometnicu, famozni Ipsilon, petnaestak minuta vožnje od tunela Učka u smjeru Pule i mora. Jednako sam tako i sam vozio tuda u svom neznanju. Uz ovu cestu, koja upravo uz velike građevinske zahvate prelazi u napredniju fazu pravog autoputa, ide i “interna” istarska pruga koja spaja Lupoglav s Pulom. (Ljeti ona odjednom postaje “ozbiljnija”, čak i međunarodna, jer se postojeća pruga zbog turističkih razloga počinje koristiti u cijeloj postojećoj dužini pa se njome preko Ljubljane može stići i do Zagreba i okolonaokolo do nedaleke Rijeke, i obratno.) A upravo je s tom paralelnom prometnicom povezan nastanak ovog restorana.

Gazda mu je nadjenuo ime Drugi peron zbog svog djetinjstva uz prugu i željezničku stanicu uz koju je odrastao, samo dvije kuće dalje, jer mu je otac bio otpravnik vlakova. Ta željezničarska povijest zabilježena je na velikim, vrlo efektnim fotografijama na zidovima restorana. Na jednoj je i gazda kao dječak s ocem, fotografiran uz parnjaču, na drugima su njihovi rođaci i ostali mještani. Na jedinoj u koloru, zapravo koloriranoj crno-bijeloj fotografiji, vidimo cara Franju Josipa, koji je sa svojom monarhijom, kao i za mnoge civilizacijske dosege u nas, zaslužan i za ovu željezničku prugu. To su samo naglasci izvanredno uspjelog unutarnjeg uređenja nevelikog prostora punog nenametljivih, dobro promišljenih detalja.

Radovan Marčić

 

Da se radi o ozbiljnom arhitektu, jasno je već po natkrivenoj terasi ispred ulaza, jer je i ona “dizajnirana” te privlači poglede. Dominantni je naglasak na velikom otvorenom ognjištu, koje je u jednoj od glavnih kuharskih funkcija u restoranu. Naime, ovdje se peče sve meso,

Izvor vijesti

Slični postovi: