Nedjelja, 9 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

SKROMNE BOŽIĆNE ŽELJE MALIŠANA BEZ ODGOVARAJUĆE RODITELJSKE SKRBI Laser, nogometna lopta, Dinamov dres, klizaljke, majica i, najvažnije – ljubav!

Penny board, laser, nogometna lopta, Dinamov dres (bez broja), videoigre, klizaljke, majica i, najvažnije od svega – ljubav. Neke su to od božićnih želja djece iz doma za djecu “Ivana Brlić Mažuranić” u Lovranu te u domu Labuč u Donjem Laduču.

– Božićno vrijeme za djecu koja odrastaju izvan svojih obitelji zapravo su ‘rane koje bole’, stoga im zaposlenici doma u to vrijeme nastoje dodatno osigurati da se osjećaju kao doma – kaže nam Suzana Mravinac, ravnateljica dječjeg doma “Ivana Brlić Mažuranić” u Lovranu, pa nastavlja: – Vrijeme Božića u uvjetima rada na više lokacija izrazito je intenzivno i emotivno.

Dodaje da njihov dom djeluje na tri lokacije; na podružnicama u Lovranu i Rijeci te u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Rijeci.

– Djeca u našem domu se za Božić pripremaju praktički od ljeta, kroz razne aktivnosti koje organiziramo u domu; od keramičke, likovne i literarno-dramske radionice do radionice hortikulture. Oko zgrade doma u Lovranu njeguje se mediteranski vrt. Krajem ljeta se bere i suši lavanda, da bi se nakon toga na radionicama izrađivale mirisne vrećice. Na keramičkoj radionici djeca izrađuju poklone za donatore i naše prijatelje, ljude koji se dodatno brinu o njima i osiguravaju im dodatne aktivnosti, izlete, daruju ih poklonima.

Ranko Šuvar / CROPIX

 

Pred sam Božić izrađuju se ukrasi i čestitke, a neizostavno je kićenje bora u svakoj domskoj grupi i na svakom katu. Početkom studenoga počinje i priprema tradicionalne božićne predstave, koja se sredinom prosinca održava u sportskoj dvorani doma – prenosi nam ravnateljica dio atmosfere u njihovoj zajednici. Uz osoblje koje se svakodnevno brine o tome da klincima apsolutno ništa ne nedostaje, zajednicu u Lovranu čini jedanaestero djece koja su na smještaju, dok ih još dvadesetero svaki dan koristi

Izvor vijesti

Slični postovi: