Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Škulić u Otvorenom: To je bio pokušaj ubojstva

Sinoćnji brutalni napad na bivšu saborsku zastupnicu Vesnu Škulić aktualizirao je pitanje skrbi o osobama s invaliditetom. Kako se biraju osobni asistenti? Kako se educiraju? Zašto ih država tako mizerno plaća? Kada će se napokon donijeti Zakon o osobnoj asistenciji?

– Smatram da je to bio pokušaj ubojstva, s obzirom na poziciju u kojoj me ostavila. Ja sam oboljela od distrofije mišića, bez jastuka, vezanih usta, mislim da je to pokušaj ubojstva. Ne znam hoće li DORH, ali smatram da spada u težu grupu zločina, istaknula je napadnuta bivša saborska zastupnica Vesna Škulić.

Govoreći o asistentici koja ju je napala, rekla je da ju je upoznala preko društvenih mreža.

– Postoje razne njegovateljske grupe iz zemalja u okruženju. Ovo je bila gospođa iz Srbije. Čak i ne mogu naći neku zamjerku, imala je neke emocionalne ispade. Problem asistencije 24 sata jest što osobe uđu previše u privatni život. Počinje pričanje privatnih događaja, tu su žene koje imaju i obiteljskih problema, dodaje.

Dodaje da su njegovateljice s “raznim papirima”, ne zna se jesu li pravi ili ne, da ne postoji mogućnost provjere.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak kaže da njezin ured unazad zadnjih 20 godina progovaraju o problemima.

– Govorimo koliko je važno da se usustavi usluga osobne asistencije. Situacija je takva, svake godine upozoravamo vlast, bez obzira koja je na snazi, da je potrebno da se mijenja zakonodavstvo. Namjera je da se do kraja godine donese Zakon o asistenciji. 

Dodaje da vlasti ne prepoznaju potencijal osoba s invalidetetom i da ne promišljaju dugoročno.

– Ta podrška izostaje, bez obzira o kojoj vladi govorimo. To je jedna tromost sustava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: