Nedjelja, 31 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SLATKI RECEPTI IZ KARANTENE: Crème caramel Petre Jelenić je nešto najbolje što ćete probati!

2 l mlijeka
12 jaja
8 žumanjaka
150 g light muscovado šećera
150 g šećera
korica 4 limuna i 2 naranče
vanilija

Za karamel:

500 g šećera
130 g vode

 

(Ovu fazu Petra obično odradi dan ranije): Mlijeko aromatizirajte začinima: koricu limuna i naranče te vaniliju stavite u mlijeko, grijati do ključanja i onda maknuti s vatre i poklopiti. Pustite da se ohladi.

Jaja izmiješajte sa šećerima, samo da se šećer otopi, ne do mjere da se napravi pjena. Zatim šećer i vodu pomiješajte u loncu, očistite rubove lonca od kristala šećera (mora biti čisto da šećer ne kristalizira ponovo u kuhanju). Zagrijte do vrenja, mokrom krpicom ili kistom pokupite eventualne kristaliće šećera i pustite da lagano kuha u karamel. Karamel sipajte u kalupe, a zatim pustite da se ohladi. Mlijeko sa začinima ponovo zagrijte do točke vrenja i pomiješajte s jajima. Procijedite, a zatim smjesu sipajte u kalupe. U veći protvan složite kalupe, a u protvan ulijte vruću vodu i stavite poširati u pećnicu na 150°C oko 30 minuta.

Kako znamo da je gotovo? Upiknite nožić u sredinu i malo odmaknite u koso. Ako se sirova smjesa ne diže na površinu, onda je gotovo. Pazite da krema ne prokuha – tada dobije rupice po sebi, karamel krema smrdi po jajima i nekad pusti vodu.

“Inače radim s čistim muscovado light šećerom – volim taj okus i ne smeta mi tamnija boja, no malo mi ga je usfalilo”.

Izvor vijesti

Slični postovi: