Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

SLOVENIJA TUŽBOM OD HRVATSKE TRAŽI ‘NAJMANJE 370 MILIJUNA EURA’ Vlasti su se miješale u djelovanje sudstva, LBZ nije mogla naplatiti skoro ništa

Slovenija je u petak Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dostavila svoj dodatni podnesak u vezi tužbe što ju je pokrenula protiv Hrvatske 2016., tražeći da joj se dodijeli odšteta zbog navodnog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb (LBZ) u pokušaju da se naplate krediti koje je ta banka u vrijeme bivše države davala poduzećima sa sjedištem u Hrvatskoj.

U svom podnesku Slovenija među ostalim zahtijeva da se o predmetu tužbe obvezno održi i usmena rasprava.

Sud u Strasbourgu lani je priopćio da će o tom predmetu odlučivati veliko vijeće tog suda, što znači da će presuda, ukoliko sud predmet uzme u razmatranje, biti konačna.

Spomenutom tužbom Slovenija nastoji dokazati da su hrvatske vlade zbog problematike blokirane štednje hrvatskih građana u toj banci onemogućavale da se sudski postupci kojima je LBZ sudskim putem odnosno ovrhom željela doći do naplate svojih potraživanja završe u njenu korist, odnosno da su intervenirale u djelovanje sudova.

Bivši slovenski ministar za pravosuđe Goran Klemenčič izjavio je 2016. prilikom podnošenja tužbe da je LBZ u 25 godina nakon raspada bivše države preko sudova u Hrvatskoj uspjela naplatiti samo 700 tisuća eura starih potraživanja jer su se “hrvatske izvršne vlasti izravno miješale u djelovanje sudstva i onemogućavale ovrhe”.

Sudske su vlasti istodobno “mijenjale sudsku praksu i onemogućavele LBZ-u da uspješno naplati svoja legitimna potraživanjua” prema hrvatskim tvrtkama, rekao je.

Zbog toga Slovenija tužbom na europskom sudu zahtijeva da joj se dodijeli “najmanje 370 milijuna eura odštete”.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: