Nedjelja, 28 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Slovenski vrhovni sud povukao izjavu kojom je prošlog tjedna osporio argumente ECHR-a

Slovenski vrhovni sud distancirao se je u ponedjeljak od svoje prošlotjedne reakcije na odluku Europskog suda za ljudska prava kojom je Sloveniji naređena isplata 52.000 eura odštete stranci kojoj je, po mišljenju suda, pred domaćim sudovima, uključujući i vrhovni sud, bilo kršeno pravo na pošteno suđenje.

Suci u Strasbourgu presudili su da je komercijalna televizija POP-TV, koju je zbog navodnog kršenja kršenje pravila tržišnog natjecanja na tržištu televizijskog oglašavanja prijavila konkurencija, imala pravo da na vrhovnom sudu pri odlučivanju o njenoj žalbi i usmeno iznese svoj slučaj. To međutim sud nije prihvatio što je u Strasbourgu okarakterizirano kršenjem prava na pošteno suđenje.

Na to su reagirali suci slovenskog vrhovnog suda, navevši u posebnoj izjavi da se “ne slažu s argumentacijom” sudaca Europskog suda za ljudska prava u tom konkretnom predmetu, odnosno da ih argumenti iz Strasbourga “nisu uvjerili”, no da to ne znači da se ta odluka neće “uvažavati” i to “ondje gdje je potrebno”.

Više slovenskih eminentnih pravnih stručnjaka, profesora prava, bivših ustavnih sudaca i pravosudnih dužnosnika na to je u posebnom javnom pismu upozorilo kako slovenski vrhovni sud svojom izjavom neopravdano dovodi u pitanje odluku Suda za ljudska prava, što je neuobičajena praksa, te da za svoje rezerve o judikatu iz Strasbourga nije naveo nikakve argumente.

“Presuda Europskog suda za ljudska prava u spomenutom predmetu je pravno razumljiva, doktrinarno očekivana i sukladna dosadašnjoj praksi tog suda u pogledu prava na pošteno suđenje”, navela je u izjavi skupina pravnika, oponirajući reakciji svojih kolega iz vrhovnog suda.

Predsjednik vrhovnog suda Damijan Florjančič izjavio je u ponedjeljak da zajedno s kolegama na vrhovnom sudu povlači prošlotjednu izjavu koja je dovela do negativnih reakcija i komentara.

Ranija izjava skinuta je sa službene mrežne stranice vrhovnog suda, a u novoj se navodi kako “Vrhovni sud izričito izjavljuje da poštuje odluke Europskog suda za ljudska prava”.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: