Petak, 21 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Slučaj Mirka K. i wanna be prosvjetari

Sjeća li se tko priče o Mirku K., arhivaru Zagrebačkog velesajma, uhvaćenom u proljeće 2014. s lažnom diplomom Prometnog  fakulteta?

Na Velesajmu je radio 12 godina, a suočen s činjenicom da je falsifikator, otvorio je dušu. Taj siroti strojarski tehničar priznao je da je u Maksimirskoj šumi kupio lažnjak za 4000 eura od izvjesnog Nikole, koji mu se predstavio kao tajnik Prometa.

“Kad vam se ispred nosa stvori čovjek u lijepom odijelu s pitanjem – trebate li diplomu – i tvrdi da je može nabaviti jer radi na fakultetu, nema tu puno prostora za razmišljanje”, definirao je svoju maksimirsku poziciju Mirko K.

Mirko je pao, Nikoli ni traga, a eto sada troje lažnih učitelja s Mirkovim rezonom.

Da nemaju puno prostora za razmišljanje, zaključili su valjda “wanna be prosvjetari” s tko zna od koga, gdje i za koliko kupljenim falš-diplomama Filozofskog fakulteta. Jednoj je uspjelo glumiti nastavnicu punih 18 godina. Drugo dvoje, žena i muškarac iz manjih mjesta, svoje su umjetne diplome korisitili tek godinu dvije. Tko su ti ljudi, zasad je tajna, ali još jedna paralela koja ih povezuje s Mirkom K. jest da su lažirani dokument koristili u svrhu zaposlenja na poprilično slabo plaćenom radnom mjestu (Velesajam, škola).

“Identificirat ćemo sve varalice i dobit će otkaz (…). Time šaljemo i poruku učenicima da se jedino poštenim radom može napredovati”, rekla je ministrica obrazovanja jučer na izvanrednoj presici, zaskočivši u dvije nepreciznosti.

Uvjeravati djecu da se samo poštenim radom može napredovati znači lagati jer u ovoj državi ta teza naprosto ne funkcionira, a i napredak je upitan pojam. Da će identificirati baš sve varalice, obećanje je koje stvarno nema smisla davati, što, naravno, ne znači da treba odustati od potrage za novim slučajevima Mirka K.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: