Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Smanjivanje PDV-a na plin, hranu, poljoprivredne proizvode…

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio je nove mjere u sustavu PDV-a – zakonskim će izmjenama stopa PDV-a na plin i toplinsku energiju biti trajno snižena s 25 na 13 posto, čime se PDV na struju, plin i toplinsku energiju izjednačava.

– U ovim iznimnim okolnostima, PDV na plin će se smanjiti s 25 na 5 posto od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine, istaknuo je Plenković.

PDV na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo spušta se s 25 na 13 posto.

Da bi se građanima olakšalo i smanjio udar na njihov standard, ide se dodatno i na smanjenje stope PDV-a na hranu – s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, troškovi u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) te s 25 na 5 posto na maslac i margarin.

PDV na higijenske uloške i tampone bit će snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na 5 posto.

Vrijednost poreznih rasterećenja kroz sustav PDV-a procjenjuje se na 2,1 mlrd. kuna. 

Više pogledajte u prilogu Zvjezdane Heine:

Mjere za socijalno ugrožene

Vladin paket u sustavu socijalnih naknada za ugrožene kupce energenata predviđa proširenje obuhvata tih korisnika i povećanje naknade.

Tako se zadržavaju postojeći korisnici – korisnici zajamčene minimalne naknade (51.000 osoba) i korisnici osobne invalidnine i njihovi članovi kućanstva (40.000 osoba), a obuhvat se proširuje i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe (5.700 osoba).

Uz to, naknada koja se sada dobiva za električnu energiju proširuje se i na plin te se udvostručuje mjesečni iznos – s 200 na 400 kuna.

Godišnji iznos te mjere je oko 300 milijuna kuna.

Predviđena je i mjesečna naknada za pružatelje socijalnih usluga – za 46.000 primatelja. Cilja se na pravne osobe kojih je 1.100 i koje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: