Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Smanjuje se broj novozaraženih, u Hrvatskoj uskoro novi lijek protiv COVID-a

Nastavlja se smanjivati broj novozaraženih koronavirusom. Prema jučerašnjim podacima, zabilježeno ih je 3860. Smanjuje se i broj pacijenata na bolničkom liječenju – jučer ih je bilo 2290. Međutim, na respiratoru je i dalje više od 320 najteže oboljelih. Preminulo je 58 osoba. 

Situacija u Klinici  “Dr. Fran Mihaljević” teška

Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” obišli su premijer i ministar zdravstva. Tom prilikom premijer Plenković rekao je da još ima mnogo onih koji nisu cijepljeni. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kazala je kako je situacija u klinici i dalje dosta teška. 

– Imamo jako puno oboljelih, praktično svaku večer dočekamo sa svega nekoliko slobodnih mjesta, većina ljudi je necijepljena, kazala je.

Novi lijek protiv COVID-a uskoro u Hrvatskoj

U Hrvatsku uskoro stiže novi lijek protiv COVID-a. Zasad su to tri, kako je rekao ministar zdravstva Vili Beroš – jedan lijek primjenjuje se u ranijim fazama bolesti, drugi sprečava umnažanje virusa. Treći se daje samo u bolničkim uvjetima i stiže do kraja mjeseca.

Ministar Beroš rekao je kako pomno prate zbivanja i pokušavaju se izboriti za dobavu velikih količina tih lijekova u Hrvatsku. Naglasio je da je cijepljenje, odnosno prevencija, za razliku od lijekova koji djeluju u terapijskom smislu, uvijek bolja opcija.

Liječnica Davorka Lukas objasnila je kako lijek funkcionira.

– Daju se venskim putem u infuziji i samim tim liječenje zahtijeva hospitalizaciju. To se može provoditi kroz boravak u dnevnoj bolnici, ne moraju biti trajno zadržani. Lijek se mora dati rano, u početku bolesti, idealno bi bilo unutar prva tri dana i tada je učinkovitost najveća, rekla je.

Prosvjed protiv COVID potvrda

I ove subote na Trgu Francuske Republike u Zagrebu održan je prosvjed protiv uvođenja COVID potvrda. Okupilo se nekoliko desetaka ljudi. Još jednom ponovili su svoje zahtjeve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: