Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Snijeg, grmljavina, bura: DHMZ izdao crveno i narančasto upozorenje

Za riječku regiju, Kvarner, Velebitski kanal te sjevernu Dalmaciju Državni hidrometeorološki zavod za sutra je izdao crveno upozorenje zbog jake bure. Navodi da se tu podrazumijeva visoka razina opasnosti za zdravlje građana te ih poziva da poduzmu mjere samozaštite. Za kninsku i splitsku regiju, zapadnu obalu Istre te srednju i južnu Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje. 

Ravnateljstvo civilne zaštite prenosi ta upozorenja te je izdalo upute za ponašanje građana.

Na području riječke regije i Velebitskog kanala i podno Velebita očekuje se orkanska bura s najjačim udarima 120-165 km/h. 

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, kaže se u priopćenju. 

Također, na tom je području prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručuje Ravnateljstvo civilne zaštite.

Upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju te zapadnu obalu Istre ističe da se ondje prijepodne očekuje jako jugo i istočni vjetar u okretanju na buru i koja će jačati do udara od 90-130 km/h. 

Ravnateljstvo upozorava da je na ovom području potrebna spremnost na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati, kaže se u upozorenju.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: