Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ŠOK U VENEZUELI: OPORBENI POLITIČAR UBIO SE SKOKOM S DESETOG KATA ZGRADE U KOJOJ JE BIO ZATOČEN! ‘Govorila sam mu da ode iz zemlje, da ode s obitelji’

Venezuelanski oporbeni političar Fernando Alban počinio je samoubojstvo skokom s desetog kata zgrade obavještajne službe (SEBIN) u kojoj je bio zatvoren zbog sumnje u upletenost u eksploziju na vojnoj paradi početkom kolovoza, objavio je ministar unutarnjih poslova u ponedjeljak.

Pedesetšestogodišnji Alban, vijećnik u gradskoj skupštini Caracasa, zatvoren je prošlog petka zbog navodne upletenosti u eksploziju dva drona početkom kolovoza za vrijeme vojne parade koju je vodio predsjednik Nicolas Maduro, objavio je ministar Nestor Reverol na Twitteru.

“U trenutku kada je trebao biti prevezen na sud, dok se nalazio u čekaonici u SEBINU-u, skočio je kroz prozor i pao, smrtno stradavši”, napisao je Reverol.

Ministrova verzija događaja donekle se razlikuje od one glavnog tužitelja Tareka Saaba koji je u izjavi za televiziju kazao da je Alban zatražio da ga puste u toalet odakle je skočio.

Oporbena stranka “Pravda na prvom mjestu” čiji je Alban bio član tvrdi da odgovornost za Albanovu smrt snosi Madurova vlada.

“S velikom boli i željom za pravdom obavještavamo narod Venezuele… da je vijećnika Fernanda Albana ubio režim Nicolasa Madura”, objavili su iz stranke, ne podastirući dokaze za tu optužbu ni kako je ubojstvo po njihovom viđenju počinjeno.

Alban je po tumačenju te stranke uhićen zbog izjava na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda prošlog mjeseca u New Yorku, u kojima je govorio o kršenju ljudskih prava u Venezueli.

Vlada nije odmah objavila razloge Albanova uhićenja da bi ministar Reverol u ponedjeljak kazao da se protiv Albana vodila istraga, između ostalog, zbog “aktivnosti destabilizacije, dirigiranih izvana”.

“Govorila sam mu da ode iz zemlje, da ode s obitelji. Nije me poslušao, previše je volio ovu zemlju”, izjavila je za Reuters pred zgradom SEBIN-a njegova pomoćnica Mileidy Blaco.

Albanov odvjetnik Joel Garcia kazao je novinarima da je Albana posljednji puta vidio u nedjelju i da tada “nije bio pretučen, bio je dobro”. Svjedoči također da mu je klijent tom prilikom rekao da ga ispituju ali da ga ne muče.

Oporba i aktivističke grupe za ljudska prava tvrde da vlada predsjednika Madura drži u zatvoru stotine političkih zatvorenika kako bi suzbila političku oporbu. Ujedinjeni narodi navode da su zatvorenici često izloženi maltretiranju, uključujući i pojedine dokumentirane slučajeve koje se može nazvati mučenjem.

Zbog eksplozije dronova 2. kolovoza, tijekom koje je ranjeno sedam vojnika, vlasti su uhitile najmanje 30 ljudi, napominje Reuters.

Iz vlade niječu da zatvaraju ljude zbog drugačijeg političkog mišljenja i ističu da im se sudi pravedno.

Organizacija američkih država (OAS) osudila je Albanovu smrt.

“Izravna je odgovornost na režimu koji muči i ubija. Kriminalni diktatorski režim mora sada otići iz Venezuele”, objavio je na Twitteru glavni tajnik organizacije Luis Almagro.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: