Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Splitski “Promet” predstavio 47 novih autobusa

Splitski gradski prijevoznik “Promet” predstavio je  47 novih autobusa, vrijednih oko 109 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz fondova Europske unije. Prosječna starost autobusa u toj tvrtki sada je četiri i pol godine, a u u budućem razvoju “Promet” će nabavljati autobuse na električni pogon. 

Predsjednik Uprave “Prometa” Miroslav Delić rekao je da je nabavom novih autobusa prosječna starost autobusa u toj tvrtki sada četiri i pol godine, a 2019. godine bila je 14 godina.

– Novost je da se ovim projektom uspjela realizirati i nabava drugih vrsta autobusa koji su važni za prijevoz putnika, osobito u zagorskom dijelu naše županije, a to su solo prigradski visokopodni autobusi, mini gradsko-prigradski poluniskopodni autobusi te mini prigradski autobusi, istaknuo je Delić. 

Dodao da su ti autobusi tehnički prilagođeni i za prijevoz osoba s invaliditetom.

Rekao je i da je nabavom novih autobusa završen jedan razvojni ciklus splitskog “Prometa” te je  kako će u budućem razvoju ova tvrtka nabavljati autobuse na električni pogon te da je već završena dokumentacija kojom će iz europskih fondova za to tražiti novac.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je kako je nabava 47 novih autobusa iznimno važna za Split jer će pridonijeti većem prijevozu građana autobusima, a ne korištenju osobnih automobila koji u Splitu stvaraju prometnu gužvu.

– Moramo ulagati, ali i mijenjati navike. Javni gradski prijevoz u tom je planu jedna od ključnih karika i on mora biti dobar i kvalitetan, što već sada je, a mi ćemo i dalje podržavati sve što ide u smjeru daljnje modernizacije, dostupnosti i kvalitete usluge građanima, poručio je Puljak.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić rekao je da je Ministarstvo u posljednje četiri godine sudjelovalo u nabavi 91 novog autobusa u Splitu, u vrijednosti od 138 milijuna kuna.

– Sljedeći projekt je uvođenje pametnog vođenja prometa

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: